Startpagina Economie

Omstreden Nederlandse voermaatregel definitief van tafel

Melkveehouders in Nederland halen opgelucht adem: een omstreden maatregel waarbij minder eiwit wordt toegestaan in veevoeder is van de baan. De maatregel was bedoeld om de stikstofuitstoot in lijn te brengen met Europese afspraken. Maar omdat het enorm droog geweest is, zijn eiwitgehaltes in voorjaarskuilen structureel lager dan in referentiejaar 2018. Daarnaast hielpen andere maatregelen, zoals een warme sanering van de varkenshouderij.

Leestijd : 3 min

Of de champagnekurken door de lucht vlogen op het kantoor van boerenorganisatie LTO Nederland in Den Haag? Misschien toch niet. De droogte mag dan nu in dit dossier als een soort redder in nood opduiken, volgend jaar kan dat anders zijn, klinkt het. Het intrekken van de maatregel biedt landbouwminister Carola Schouten wel de kans om nog eens met de sector de dialoog aan te gaan over een voor hen acceptabele maatregel voor de periode vanaf 2021.

De discussies gaan verder, maar de grootschalige boerendemonstraties die in ons buurland meermalen het verkeer totaal plat legden zijn misschien wel even voorbij. Bij één van de demonstraties droegen duizenden tractoren bij aan de langste ochtendspits in de Nederlandse geschiedenis: 1.136 km. Overigens moest de voermaatregel de stikstofuitstoot vooral verminderen om binnen EU-kaders in de Randstad te kunnen bouwen.

Dat laatste is voor de Nederlandse overheid niet onbelangrijk, want in het Westen van het land bestaat een groot woningtekort, met als gevolg spectaculair oplopende woningprijzen en lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Ook de industrie krijgt door het aanlopen tegen stikstofgrenzen niet de kans zich ten volle te ontwikkelen.

Droogte als redder in nood?

Vanwege de droogte trekt het landbouwministerie nu de voermaatregel dus in. Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt nu dat de eiwitgehaltes in voorjaarskuilen dit jaar structureel lager zijn dan in referentiejaar 2018, met uitzondering van op veengronden.

“Om toch te kunnen voorzien in de eiwitbehoefte van de dieren is het nodig om eiwitrijker krachtvoer te geven”, aldus landbouwminister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. “Wat betekent dat de normen uit de voorgenomen tijdelijke wijziging van de Regeling diervoeders 2012 naar boven bijgesteld zouden moeten worden. Het (inrekenbare) stikstofeffect van de regeling zou hierdoor teniet worden gedaan.”

‘Aanhouder wint’

LTO Nederland concludeert dat de aanhouder wint. Volgens de organisatie kon de regeling melkveehouders in de onmogelijke situatie brengen dat ze moesten kiezen tussen de gezondheid van hun dieren en het naleven van regelgeving. Dat was voor LTO Nederland onacceptabel. Maar de organisatie weet dat de intrekking van de maatregel geen definitieve oplossing is voor het stikstofoverschot.

“Laat dit een eerste stap zijn om met zinvolle oplossingen uit de stikstofcrisis te komen,” aldus Wil Meulenbroeks, vakgroepvoorzitter van LTO Nederland. “We moeten investerend het dal uit”, voegt waarnemend voorzitter Wim Bens toe. “Wij zijn bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen, net zoals andere sectoren dat moeten doen. De Nederlandse land- en tuinbouw oogst wereldwijd bewondering vanwege haar innovatiekracht. Het is des te belangrijker om daarin te blijven investeren.”

Dankzij de gezamenlijke inzet met de sector, dierenartsen, de voerleveranciers en anderen heeft LTO Nederland dit onzinnige stuk regelgeving op het allerlaatste moment van tafel gekregen, aldus de organisatie. De maatregel staat volgens haar symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving. De bestaande zorgen over de haalbaarheid werden nog eens verergert door de droogte.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken