Startpagina Veeteelt

Captatieverbod op Limburgse waterlopen door blauwalgengroei

Een onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij heeft aangetoond dat de waargenomen blauwalgengroei in de Zuid-Willemsvaart, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo potentieel toxisch is. Daarom wordt er vanaf donderdag een captatieverbod ingesteld op specifieke delen van die waterlopen. Daarnaast blijft het geldende captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen behouden.

Leestijd : 1 min

Blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Zo kunnen blauwalgen onder meer huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in, aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk bij besproeiing hinderlijk kan zijn voor omwonenden. Het captatieverbod houdt in dat het verboden is om in de drijflaag en de omgeving ervan water te capteren voor het besproeien van consumptie- en voedergewassen en voor drinkwater voor vee.

Dit verbod is van toepassing op de Zuid-Willemsvaart, het kanaal Bocholt-Herentals van kmp 0 tot aan de grens van de provincie Antwerpen (gedeelte van Bocholt tot en met Lommel), en het kanaal naar Beverlo van kmp 0 tot aan de grens van de provincie Antwerpen (gedeelte vanaf de aansluiting met het kanaal Bocholt-Herentals grondgebied Lommel tot aan de grens van de provincie Antwerpen).

Belga

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken