Startpagina Groenten

Ook zot van tomaten? Bewaar die tomaten altijd buiten de koelkast!

Iedereen lust wel een smaakvol tomaatje? Maar hoe bewaren we die bijvoorbeeld het best? BelOrta brengt in het Grote Belgische Tomatenonderzoek heel wat tomatenweetjes in kaart.

Leestijd : 2 min

Wanneer gevraagd wordt naar de populairste groentesoort bij de Belgische consument komt de tomaat als absolute winnaar uit de bus, met meer dan een vijfde van alle respondenten die deze groente als hun favoriet bestempelen. Bij de helft van alle respondenten komen tomaten bovendien terug in de top 3.

Het mag dus niet verbazen dat meer dan negen op de tien Belgen verklaren tomaten lekker te vinden en dat zeven op de tien consumenten aangeven wekelijks tomaten te eten. Driekwart van de Belgen noemt tomaten bovendien een van de gezondste groenten: laag in calorieën en hoog in vitaminen.

Gevraagd naar de ideale tomaat houdt de Belgische consument vast aan zijn/haar klassiekers: rood, vast en zoet zijn de belangrijkste eigenschappen van de perfecte tomaat.

Liefst van eigen bodem

Zeven op de tien Belgen heeft een duidelijke voorkeur voor tomaten van eigen bodem, al geeft men tegelijkertijd aan niet te weten waarom ze op de winkelvloer voor een bepaalde tomaat kiezen. De cijfers laten deze beperkte kennis ook duidelijk zien. Zo weet bijvoorbeeld maar één op de vier Belgen dat Belgische tomaten het hele jaar rond beschikbaar zijn.

Opvallend is dat vrouwen alle tomaten, op vleestomaten en San Marzano-tomaten na, vaker blijken te herkennen dan mannen. Jongere respondenten blijken dan weer vaker snoeptomaatjes te herkennen dan oudere respondenten, die op hun beurt beter weten wat vleestomaten en Coeur de Boeuf-tomaten zijn.

Buiten de koelkast

Tomaten worden door de meeste Belgen als (deel van de) avondmaaltijd (94%) of lunch (89%) gegeten. Ongeveer de helft van de Belgen (55%) eet wel eens tomaten bij/als tussendoortje en 1 op 5 Belgen eet regelmatig tomaten bij het ontbijt. 4 op 10 Belgen probeert ook graag nieuwe gerechten uit met tomaten, al merken we dat het lijstje met populairste tomatengerechten nog steeds aangevoerd wordt door de klassiekers.

9 op 10 Belgen verkiest verse tomaten te eten in een salade, voor 75% is een broodje/boterham bovendien niet volledig zonder tomaat. Ook bij veel warme gerechten vinden de meeste Belgen tomaten onmisbaar. Zo wil 8 op 10 van alle respondenten liefst verse tomaten in de soep, 3 op 4 verkiest verse tomaten om in pastagerechten en spaghetti te verwerken en 2 op 3 Belgen eet graag verse tomaten op zijn/haar pizza.

Afsluiten doen we met een gouden tomatentip: bewaar tomaten steeds buiten de koelkast, zodat ze de heerlijke smaak behouden. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat maar één op de twee consumenten dit doet. De andere helft van de Belgische bevolking bewaart tomaten nog steeds in de koelkast. Meer tips op www.belorta.be.

LV-BelOrta

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken