Startpagina Melkvee

Europees hof wil niet weten van 'sojamelk' of 'tofoeboter'

Sojamelk of tofoeboter verkopen? Mag niet, zegt het Europees Hof van Justitie woensdag. Of toch niet onder die naam. De Europese Unie heeft immers strikte regels rond benamingen met melk, room, boter, kaas of yoghurt. Zij mogen enkel gebruikt worden voor producten die voortkomen uit melk. Al zijn er wel uitzonderingen, zoals pindakaas, cacaoboter en kokosmelk.

Leestijd : 1 min

Het gamma van het Duitse TofuTown lag aan de basis van de uitspraak. Het bedrijf promoot en verdeelt zuiver plantaardige producten onder namen als 'Soyatoo Tofubutter', 'Pflanzenkäse' en 'Veggie-Cheese'. Volgens TofuTown snapt de consument intussen perfect dat het niet om echte zuivelproducten gaat. Bovendien staat de plantaardige oorsprong steeds duidelijk in de titel, argumenteerde het bedrijf.

De Europese rechters in Luxemburg zijn echter niet overtuigd. Ze benadrukken dat de regels erg helder zijn, met nadrukkelijk opgelijste uitzonderingen in elke taal. Producten met soja of tofoe duiken in die lijst niet op. Dat de plantaardige oorsprong in de titel staat, heeft evenmin een invloed op het verbod.

Volgens de rechters gaat het verbod ook niet in tegen het evenredigheidsbeginsel. Er bestaat immers nog steeds kans op "verwarringsgevaar" bij de consument, zelfs als er verduidelijkende of beschrijvende aanvullingen worden toegevoegd.

Belga

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken