Ontheffing ‘neonics’ aangevraagd

Zonder ‘neonics’ kunnen bieten niet afdoende beschermd worden, aldus Haegeman.
Zonder ‘neonics’ kunnen bieten niet afdoende beschermd worden, aldus Haegeman. - Foto: TD

In voorgaande jaren vroeg de CBB ook ontheffing aan, en met succes. Of Belgische telers de ontheffing ook dit jaar krijgen, is onzeker. In februari zei federaal landbouwminister Denis Ducarme nog op Twitter dat vanuit zijn visie 2020 het laatste jaar is dat derogatie wordt verstrekt. Iets minder dan 20% van de Belgische telers maakt dit seizoen gebruik van neonicotinoïden, als zaadcoatings verpakte systemische insecticiden.

Vanaf einde 2018 geldt in de Europese Unie een verbod op het gebruik van imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, waarvoor sinds 2013 al beperkingen gelden. Het verbod geldt voor buitenteelt en niet voor serres. Mede door een steeds warmer klimaat neemt de luizendruk en daarmee de kans op vergelingsziekte toe, aldus Haegeman. Niet alleen bij ons maar ook in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Engeland, waar suikerproducent British Sugar vanaf oogst 2021 3 jaar lang schade door vergelingsziekte deels vergoedt.

Hij wijst op het voornemen van de Franse regering tot en met 2023 ontheffing te verlenen voor het gebruik van de zaadcoatings. “De regering zal net als die van andere lidstaten elk jaar een dossier met het ontheffingsverzoek moeten beoordelen, maar schetst in elk geval een horizon.” Volgens Haegeman dreigt de EU ondanks mooie statements over het belang van voedselautonomie haar bietenteelt deels te gaan verliezen, door op volgens hem weinig wetenschappelijke gronden een “onmisbaar stuk gereedschap” van de bietenteler af te pakken - zonder zicht op een middel waarmee bieten dezelfde bescherming krijgen.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent