Startpagina Actueel

Groeiende wijnsector vraagt meer ondersteuning van overheid

“Onze sector groeit enorm, maar er zijn nog te veel moeilijkheden voor onze wijnbouwers”, zegt Lodewijk Waes van de vzw Belgische Wijnbouwers. Een verlaging van de accijnzen, administratieve vereenvoudiging en meer bekendheid bij de consument zouden de wijnbouwers sterk vooruit helpen. Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) heeft de oproep alvast gehoord: “We willen een echte partner worden van de wijnsector, en hen zo goed mogelijk ondersteunen”, zei ze woensdag tijdens een bezoek aan een wijndomein in Bekkevoort.

Een verdubbeling van de wijnproductie op 2 jaar tijd, een verdubbeling van het aantal hectares sinds 2015, en een almaar stijgende kwaliteit: Belgische wijnen zitten in de lift.

Om als jonge sector nog verder te kunnen groeien, vraagt Lodewijk Waes, voorzitter van de Belgische Wijnbouwers vzw, een aantal concrete maatregelen: “We willen ten eerste een verlaging van de accijnzen op stille en mousserende wijnen.” Vandaag betaalt een Belgische wijnproducent 2,06 euro per fles aan accijnzen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

De horizon van de boeren ligt verder dan 9 juni

Verkiezingen Het is een understatement te zeggen dat de verkiezingskoorts stijgt. Welke partijen nemen het nu écht op voor de landbouwsector wilde Boerenbond weten. Een debat met 7 politieke kopstukken op 16 mei in het Brusselse Theater Vaudeville moest dit duidelijk(er) maken. En wat blijkt… in de aanloop van de verkiezingen zetten álle politieke partijen onze voedselproductie wat hoger op het belangenlijstje.
Meer artikelen bekijken