Hygiëne Risico Evaluatie moet tomatenvirussen counteren

Met de Hygiëne Risico Evaluatie kan men mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd bieden.
Met de Hygiëne Risico Evaluatie kan men mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd bieden. - Foto: DCM

De Hygiëne Risico Evaluatie laat toe bedrijfsspecifieke hygiëne-pijnpunten te benoemen, inclusief het testen van oppervlakten of deze vrij zijn van plantenvirussen. Hygiëne, zowel tijdens de teelt als de teeltwissel, is op dit moment meer dan ooit dé sleutel tot succes.

Tomatentelers houden hun hart vast voor het nieuwe Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Voor dit mechanisch overdraagbaar virus is momenteel geen preventief noch curatief middel op de markt. Telers worden daarom sterk aangeraden om hun hygiënestrategie naar een hoger niveau te tillen.

Bedrijfshygiëne is niet enkel essentieel in de strijd tegen mechanische overdraagbare virussen, maar ook om de verspreiding van andere ziekten en plagen te beperken. Bedrijfshygiëne is echter een breed begrip en door de bomen het bos blijven zien, is niet altijd vanzelfsprekend.

DCM heeft daarom in samenwerking met de praktijkcentra PSKW en PCH en zijn onderzoekslaboratorium Scientia Terrae een Hygiëne Risico Evaluatie (HRE) ontwikkeld. Aan de hand hiervan wordt de huidige hygiënestrategie samen met de teler gedetailleerd in kaart gebracht en worden de meest kritieke hygiënerisico’s uitgelicht. Bovendien bestaat de mogelijkheid om na de teeltwissel enkele oppervlakten te testen om te achterhalen of ze vrij van plantenvirussen zijn. De Hygiëne Risico Evaluatie laat toe bedrijfsspecifieke pijnpunten te benoemen, zodat het bedrijf gerichte acties kan ondernemen om zijn hygiënestrategie verder te optimaliseren, en risico’s in te perken.

DCM

Meest recent

Meest recent