Startpagina Groenten

Hygiëne Risico Evaluatie moet tomatenvirussen counteren

DCM heeft in samenwerking met zijn onderzoekscentrum Scientia Terrae, het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) en het Proefcentrum Hoogstraten (PCH) de Hygiëne Risico Evaluatie (HRE) ontwikkeld, om mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd te bieden.

Leestijd : 2 min

De Hygiëne Risico Evaluatie laat toe bedrijfsspecifieke hygiëne-pijnpunten te benoemen, inclusief het testen van oppervlakten of deze vrij zijn van plantenvirussen. Hygiëne, zowel tijdens de teelt als de teeltwissel, is op dit moment meer dan ooit dé sleutel tot succes.

Tomatentelers houden hun hart vast voor het nieuwe Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Voor dit mechanisch overdraagbaar virus is momenteel geen preventief noch curatief middel op de markt. Telers worden daarom sterk aangeraden om hun hygiënestrategie naar een hoger niveau te tillen.

Bedrijfshygiëne is niet enkel essentieel in de strijd tegen mechanische overdraagbare virussen, maar ook om de verspreiding van andere ziekten en plagen te beperken. Bedrijfshygiëne is echter een breed begrip en door de bomen het bos blijven zien, is niet altijd vanzelfsprekend.

DCM heeft daarom in samenwerking met de praktijkcentra PSKW en PCH en zijn onderzoekslaboratorium Scientia Terrae een Hygiëne Risico Evaluatie (HRE) ontwikkeld. Aan de hand hiervan wordt de huidige hygiënestrategie samen met de teler gedetailleerd in kaart gebracht en worden de meest kritieke hygiënerisico’s uitgelicht. Bovendien bestaat de mogelijkheid om na de teeltwissel enkele oppervlakten te testen om te achterhalen of ze vrij van plantenvirussen zijn. De Hygiëne Risico Evaluatie laat toe bedrijfsspecifieke pijnpunten te benoemen, zodat het bedrijf gerichte acties kan ondernemen om zijn hygiënestrategie verder te optimaliseren, en risico’s in te perken.

DCM

Lees ook in Groenten

Uientelers zijn voorbereid voor de toekomst

Groenten Op 24 januari 2023 organiseerde het Departement Landbouw en Visserij een studienamiddag met als thema ‘Uien telen in een veranderend klimaat’. Dankzij het gevarieerde programma waarin diverse thema’s als bemesting, irrigatie, bewaring en afzetmarkt aan bod kwamen, konden we rekenen op meer dan 100 aanwezigen.
Meer artikelen bekijken