Startpagina Actueel

(Be)regen(ing) is welkom

Tijdens een rondrit eerder deze week ontmoetten we in Nossegem nabij Sterrebeek, op een boogscheut van onze hoofdstad, akkerbouwer Frans Bergen en zijn zoon Dirk. In hun witloofperceel stond een beregeningsinstallatie opgesteld.

Leestijd : 2 min

“Het geeft extra werk”, geeft Frans aan, “maar door nu te beregenen weten we dat we een hoge veldopkomst zullen hebben. Bovendien is de opkomst dan homogeen, zonder tweewas. Dit maakt het later dan weer makkelijker om het ideale moment van spuiten tegen onkruiden te bepalen. Verder rijpen ook de wortels egaal af, later op het teeltseizoen.” Dirk knikt instemmend:“Ik heb ook het gevoel dat wanneer het gewas in het begin kan doorgroeien er minder schieters zijn en het gewas blijft doorgroeien.”

Doorgaans zet de akkerbouwer tegen de avond zijn beregeningsinstallatie aan, waarbij hij door gebrek aan een eigen tank water laat aanvoeren door de loonwerker tot aan de opslagbuffer te velde. Het is een ongemak dat er geen beek of waterleiding in de buurt is.

Afhankelijk van de dosering en de hoeveelheid opgeslagen water wordt een strook van zo’n honderd meter beregend. Die neerslag is heel welkom voor het gewas en vergemakkelijkt de dag nadien het werk van vader en zoon een beetje. De volgende voormiddag zullen Frans en Dirk immers besteden aan het uitdunnen van de witloofplantjes. De familie Bergen teelt grondwitloof met een Europese oorsprongserkenning. Hierom moet de teler zaad van eigen soorten winnen. Dit is geen ‘gepilleerd zaad’, wat het uitzaaien niet uniform maakt en zorgt dat er manueel geschoffeld moet worden voor het uitdunnen. Het is makkelijker om dat in een licht beregende grond te doen dan in een uitgedroogde, harde verkorste bodem.

De watergift kan Dirk instellen. Tijdens ons bezoek stond deze op 10 l/m2. De irrigatieboom heeft een breedte van 30 m. Zo kan hij perfect in het sproeispoor (sproeier 27 m) lopen en is er geen extra verlies door rijpaden. Dirk legt uit dat hij heel bewust gekozen heeft voor een irrigatieboom en niet voor een waterkanon. Naar zijn mening spuit een kanon te hevig in het perceel. De jonge witloofplanten kunnen schade oplopen door de harde waterstraal. De irrigatieboom geeft een heel fijne waternevel die niet snel van de witloofruggen afloopt, waardoor alles goed beregend is.

De beregeningsinstallatie is ondertussen al enkele jaren oud, maar kwam al meermaals goed van pas. De laatste jaren deed zich immers frequent een droogte in het voorjaar voor. De investering in de beregeningsinstallatie bedroeg zo’n 40.000 euro. “Ik heb er zelfs gratis een sproeikanon bij gekregen, maar dat heb ik nog nooit gebruikt. Ik zou er mijn aardappelen mee kunnen irrigeren, maar een gebrek aan water ter plaatse maakt dit haast onmogelijk voor mij”, besluit Dirk Bergen.

T.D.

Lees ook in Actueel

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken