Startpagina Actueel

Kwart minder Belgische wijn in 2019

Volgens de FOD Economie, KMO en Middenstand en Energie nam de wijnproductie in België in 2019 sterk af ten opzichte van het topjaar 2018. Dit was vooral een gevolg van de minder gunstige weersomstandigheden. Tegelijk nam het aantal wijnbouwers en bebouwde hectaren nog toe.

Leestijd : 2 min

Gisteren belichtten we nog enkele prangende vragen van de vzw Belgische Wijnbouwers aan de overheid. Ondertussen bracht ook de FOD Economie, KMO en Middenstand en Energie zijn jaarlijks rapport uit over de Belgische wijnsector.

Productie daalde met een kwart

De wijnsector in België groeide de laatste jaren gestaag en bereikte in 2018 een recordproductie van bijna 2 miljoen l. 2019 was daarentegen een pak minder succesvol: de productie daalde met 25% tot in totaal ongeveer 1.500.000 l. Het gaat daarbij vooral om schuimwijn en witte wijn.

Die productievermindering is te verklaren door de late vorst in de tweede helft van april en door de felle zon in de zomermaanden waardoor druiven verbrandden of verschrompelden. Sommige wijnbouwers leden ook schade door de hagelbuien in de zomer.

Meer wijnbouwers, groter areaal

Ook al kromp de totale productie, het aantal wijnbouwers en bebouwde hectaren nam toe met respectievelijk 13% en 14,5%. In totaal bebouwden 154 wijnbouwers in 2019 meer dan 441 ha in België.

Overzicht van de wijnbouwsector in België in 2019.
Overzicht van de wijnbouwsector in België in 2019. - Bron: FOD Economie

Terwijl Vlaanderen en Wallonië bijna evenveel produceren, ligt het aantal wijnbouwers in Vlaanderen aanzienlijk hoger dan in Wallonië (114 tegen 40). Hetzelfde geldt voor het aantal bebouwde hectaren (270 tegen 171).

Op provinciaal niveau is Henegouwen met 420.000 l de productiekampioen, gevolgd door Limburg (292.000 l) en Namen (171.000 l).

Vlaams-Brabant heeft de meeste actieve wijnbouwers (29), gevolgd door Limburg (27) en West-Vlaanderen (22).

FOD bundelde deze informatie in een filmpje.

Kwaliteit altijd op de agenda

Hoewel de productie sterk afnam, is de kwaliteit nog steeds aanwezig. Zo zijn heel wat Belgische wijnen erkend door verschillende beschermde oorsprongsbenamingen (BOB’s) of beschermde geografische aanduidingen (BGA’s). Voorbeelden daarvan zijn BOB Vlaamse mousserende kwaliteitswijn, BOB Haspengouwse wijn, BGA Vlaamse landwijn, Côtes de Sambre et Meuse AOP, Crémant de Wallonie AOP of Vin de Pays des Jardins de Wallonie IGP.

Vorig najaar bracht Landbouwleven in het magzine RULA trouwens een mooi overzicht van de sector in eigen land (2018) en in de wereld, we belichtten het wetenschappelijk onderzoek over wijnbouw aan het pcfruit en we gingen langs bij enkele wijnbouwers in Vlaanderen en Wallonië.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken