Startpagina Economie

Mondiale voedselprijzen in augustus gestegen

Op wereldvlak zijn de voedselprijzen in augustus voor de derde maand op rij gestegen. De stijging is het gevolg van een aantrekkende vraag en van een zwakkere Amerikaanse dollar. Noteringen voor suiker, granen en plantaardige oliën gingen omhoog, terwijl noteringen voor zuivel en vlees eerder pas op de plaats maakten. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex van de VN.

Leestijd : 3 min

De totale index steeg met 2% ten opzichte van juli en kwam zo uit op het hoogste niveau sinds februari 2020. Ten opzichte van augustus 2019 lagen prijzen gemiddeld ook zo’n 2% hoger. Granen hebben als spilgewas en hoofdbestanddeel van maaltijden de grootste impact op de index. Gemiddeld steeg de graanprijs mondiaal met 1,9% ten opzichte van een jaar geleden, en 7% ten opzichte van 2019. Daarbij is wel een duidelijk verschil waar te nemen tussen de granen.

De prijs van sorghum steeg in augustus met een spectaculaire 9% ten opzichte van juli. Ten opzichte van vorig jaar ligt de prijs van sorghum zelfs ruim 33% hoger. De oorzaak: Chinese koopwoede. China koopt massaal graan in voor de verwerking tot veevoeder. Een aanleiding zijn de toenemende overstromingen in het stroomgebied van de Jiangtse-rivier. Als we naar andere granen kijken, zien we dat de maïsprijs internationaal 2,2% is gestegen vanwege zorgen dat de oogst in de Amerikaanse Iowa door extreme storm mislukt.

De FAO koppelt aan het marktbericht een nieuwe oogstraming voor granen. Hierin worden de eerdere oogstverwachting met 25 miljoen ton negatief bijgesteld. De belangrijkste oorzaak ligt opnieuw in de ramp die Iowa is overkomen. De Amerikaanse staat is met afstand het belangrijkste graangebied van Amerika. De storm vernietigde of beschadigde zeker enkele miljoenen hectare aan graangewassen.

De lagere oogstraming van de FAO lijkt niet direct effect te hebben op de graanprijzen. Om te beginnen is het niet de meest belangrijke raming – dat is die van het Amerikaanse landbouwministerie. De totale productie is nog altijd groot te noemen, namelijk 58 miljoen ton meer dan de oogst van 2019, die ook niet als klein gold.

De suikerprijsindex steeg met bijna 7% ten opzichte van de vorige maand. Ongunstig weer drukt opbrengsten in de EU en Thailand, wat na Brazilië de grootste suikerexporteur wereldwijd is. Ook hier is de importvraag vanuit China duidelijk toegenomen. Wat plantaardige olie betreft, is de index met 6% toegenomen. Palmolie steeg het meest in prijs, maar ook soja, koolzaad en zonnebloemzaad worden beter betaald.

Dierlijke productie

De zuivelprijsindex bleef zo goed als gelijk in augustus. De prijs voor kaas en volle melkpoeder daalde vanwege de verwachting dat in Australië en Nieuw-Zeeland nu seizoensmatig veel product voor de export beschikbaar zal komen. De boterprijs steeg vanwege teruglopende exportmogelijkheden in de EU. De hittegolf die over de EU trok, heeft de melkproductie onder druk gezet.

Ook de vleesprijs bleef in augustus zo goed als ongewijzigd, maar hier is het belangrijk om te vermelden dat ze 9% onder het niveau van een jaar eerder staat. Rundvlees en kippenvlees werd mondiaal minder goed betaald, maar de varkensvleesprijs steeg door een grote vraag in China. In China is de varkensstapel door de Afrikaanse varkenspest sterk gekrompen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken