Startpagina Varkens

Vijf nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest ontdekt in Duitsland

Minder dan een week na de ontdekking van een eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland werd het virus bij nog 5 andere everzwijnen vastgesteld. Dat hebben de Duitse autoriteiten bekendgemaakt. Vier van de 5 dieren werden dood aangetroffen.

Leestijd : 1 min

De nieuwe gevallen werden ontdekt in het district Oder-Spree, ten noorden van het district waar het eerste geval werd ontdekt. Beide regio's zijn gelegen aan de Poolse grens. Lokale laboratoria hebben de besmettingen al bevestigd, hun bevindingen worden nu gecontroleerd door het nationale Freidrich Loeffler Instituut voor diergezondheid.

De Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor dieren. Er bestaat geen vaccin voor. De ziekte is in verscheidene Oost-Europese landen opgedoken. Duitsland - de grootste producent van varkensvlees in Europa - heeft geprobeerd de ziekte buiten de grens te houden, onder meer door middel van elektrische hekkens. Dat er nu toch al zes gevallen zijn opgedoken is een drama voor varkenshouders. Duitsland riskeert een exportverbod naar onder meer Aziatische landen.

Zo hebben China, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Brazilië en Argentinië al de import van varkensvlees vanuit Duitsland verboden. Ook in België werd Afrikaanse varkenspest aangetroffen, in 2018 in de provincie Luxemburg. Daardoor mag België nog altijd geen varkensvlees leveren aan bijvoorbeeld China.

Belga/DPA

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken