Startpagina Aardappelen

HZPC en Sanac zetten samen in op Belgisch pootgoed

HZPC en Sanac gaan nauwer samenwerken om de productie van kwalitatief pootgoed op Belgische bodem te garanderen. Door de teeltexpertise van Sanac en de internationale ervaring van HZPC te combineren willen beiden partijen op middellange termijn de pootgoedproductie op Belgische bodem verhogen.

Leestijd : 2 min

HZPC is een Nederlandse pootgoedfabrikant. Sanac is een dochterbedrijf van Arvesta, en toeleverancier van landbouwbenodigdheden in België en Noord-Frankrijk. De bedrijven zeggen met hun gezamenlijke initiatief om de Belgische pootgoedsector te versterken in te gaan op de vraag van sectororganisaties, zoals Belpotato. De bal ging aan het rollen door aanhoudende klachten over teruglopende kwaliteit van Nederlands pootgoed, en een grote fraudezaak in Zeeland waarop volgens de Belgische aardappelketen niet adequaat werd gereageerd.

Vandaag is ons land sterk afhankelijk van de import van Nederlands pootgoed. In België werd in 2019 op minder dan 1.500 hectare pootgoed geteeld. In Nederland bedroeg het pootgoedareaal leer dan 42.000 hectare. HZPC is 3 jaar actief in België en wil graag haar positie versterken. “Voor HZPC is deze samenwerking belangrijk omdat we graag willen groeien in Europa en kansen zien in België om meer pootgoed, lokaal geproduceerd af te zetten”, aldus Martin Jansen Klomp, clustermanager Nederland/België bij HZPC. “Het telen van pootgoed dichtbij de uiteindelijke bestemming -local for local- past goed bij de strategie van HZPC”, zegt hij.

Het bedrijf kan het aantal transportbewegingen verminderen waardoor de pootgoedketen verder wordt verduurzaamd. Twee ervaren medewerkers van Sanac zullen de buitendienstactiviteiten van HZPC voor hun rekening nemen.

Ook voor Sanac is de teeltopvolging en verwerking van het pootgoed geteeld door Belgische landbouwers een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van haar activiteiten in de aardappelsector. “Binnen Arvesta bieden we de aardappelteler reeds een heel gamma aan producten gaande van pootgoed tot naoogstbewaring onder het concept smartfogging, maar ook teeltbegeleiding”, aldus Kris Moerman, directeur van Sanac.

“Het is mooi om te zien dat onze expertise van de aardappelteelt bij Sanac gewaardeerd wordt door een belangrijke speler zoals HZPC. Onze specialisten staan te springen om de pootgoedtelers te begeleiden bij hun teelt van A tot Z.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs stijgt opnieuw

Aardappelen Na een stijging vorige week, stijgt de Belgapom prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger deze week opnieuw. Ditmaal van 450 naar 500 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken