Startpagina Maïs

Afrijping maïs gaat te snel

Zoals voorspeld zorgden de droge bodem in combinatie met extreem hoge temperaturen voor een – op sommige plaatsen ongeziene – afrijping van de maïs. Twee weken na elkaar zien we een stijging van het drogestofgehalte van gemiddeld 5%. Op de Kempense locaties zien we de snelste vooruitgang, met een ongeziene uitschieter van wel 10% per week in Hoogstraten.

Leestijd : 1 min

Overal in het netwerk, ook op de laat gezaaide locatie in Geel Ten Aard, is de maïs klaar om te hakselen. De loonwerkers werken op volle capaciteit, toch wordt er op veel plaatsen maïs ingekuild van meer dan 40% droge stof. Dit betekent dat aandrukken niet optimaal kan gebeuren en er ongetwijfeld ook ingeboet wordt op opbrengst en/of kwaliteit.

afrijping mais slot

Ook in de voorgaande jaren zagen we de maïs vaak sneller afrijpen dan verwacht. In de 20ste week na zaai zagen we in 2020 een gemiddeld drogestofgehalte van 36,3% tegenover 34% in 2019. Een evolutie om rekening mee te houden in de toekomst en een reden om zowel onze berichten als de situatie op het veld, goed op te volgen.

Dit is het laatste bericht voor 2020. LCV en CIPF danken alle medewerkers die meewerkten aan dit uitgebreide netwerk van 16 locaties.

Voor LCV : Gert Van de Ven, An Schellekens, Hooibeekhoeve; Jurgen Depoorter, CIPF

Lees ook in Maïs

Maïs en klimbonen: een goed huwelijk?

Maïs Maïs en veldbonen samen in een teelt lijkt voor meer en meer boeren een goede keuze. Het zorgt voor meer eiwit in de kuil en er is minder kunstmest nodig. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen om de samenwerking tussen de 2 teelten te doen slagen.
Meer artikelen bekijken