Startpagina Varkens

Hoogste gezondheid en innovatie staan centraal bij KI Cobbaert

Leffinge, nabij kustgemeente Middelkerke, is dan wel een varkensarme West-Vlaamse regio, toch begint er via KI Cobbaert heel wat nieuw leven in de varkensketen. KI-centra bevinden zich immers aan de top van de productiepiramide. Voor zaakvoerder Bert De Coninck (32) staat hierbij een uitgebreide klantenservice met een breed aanbod van kwaliteitsvolle fokberen met een hoge gezondheid voorop.

Vandaag beschikken de meeste varkensbedrijven niet meer over eigen fokberen. “Zeugenhouders kopen het benodigde varkenssperma aan in een KI-centrum waar fokberen zitten die sperma produceren voor kunstmatige inseminatie (KI)”, legt Bert De Coninck (32) uit.

Van beer naar blister

Bert beschrijft de werking van een KI-station: “Naargelang de vraag wordt er dagelijks manueel sperma afgenomen bij de fokberen. Van elke...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken