Startpagina Aardappelen

Europa zet licht op groen voor steunpakket van 10 miljoen euro voor Waalse aardappeltelers

De Europese Commissie heeft donderdag het licht op groen gezet voor een steunpakket van 10 miljoen euro voor de Waalse aardappelindustrie. Het gaat om rechtstreekse subsidies die zowel aan telers als aan opslagbedrijven ten goede kunnen komen.

Leestijd : 1 min

Met de steun wil het Waals gewest de sector door de crisis helpen met bijkomende liquide middelen. Omdat de financiële steun niet meer dan 100.000 euro per begunstigde bedraagt en ten laatste op 31 december 2020 wordt stopgezet, past de maatregel binnen de Europese staatssteunregels, oordeelt de Commissie. Die regels werden in het kader van de crisis versoepeld, om de lidstaten de mogelijkheid te bieden hun bedrijven te steunen.

Belga

Lees ook in Aardappelen

Gemiddelde productie in de NEPG zone geplaagd door kwaliteitsproblemen

Aardappelen De laatste 4 maanden waren geen rustige tijd voor de aardappelproductie. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden wijzen de eerste opbrengstramingen op een terugkeer naar de meerjarige gemiddelden. De NEPG schat dat telers ongeveer 23 miljoen ton primeurs en aardappelen zullen oogsten. Dit is 1,3 miljoen ton meer dan in 2022 en gelijk aan de productie van 2021. Aardappelplaag zal ook een grote impact hebben op de oogst van 2023. 
Meer artikelen bekijken