Startpagina Granen

Weinig mycotoxines in granen door droge zomer

Onderzoek wijst uit dat ook dit jaar het mycotoxinegehalte in granen laag ligt. Dat was ook de voorbije jaren zo. Een van de redenen is de droge zomer. Slechts in 11,4 % van de stalen werd in 2020 minstens 1 mycotoxine ontdekt. Dat percentage is nog lager dan in 2019 en 2018.

Leestijd : 2 min

BFA (Belgian Feed Association), de beroepsvereniging van kern- en diervoederfabrikanten in ons land, Fegra (de Federatie van de Graanhandel) en KVBM (de Koninklijke Vereniging der Belgische Maalders) verzamelden in 2020 in totaal 470 stalen van tarwe, gerst, rogge, haver, tricale en spelt.

Meestal voor de oogst

De organisatie voerde alweer voor de 12de keer een monitoring uit naar de aanwezigheid van mycotoxinen in granen direct na de oogst. BFA werd in haar onderzoek gesteund door de Koninklijke Vereniging der Belgische Maalders en de Federatie van de Graanhandel. Mycotoxines zijn giftige stoffen die door schimmels worden geproduceerd en bij haast alle graansoorten voorkomen, legt BFA nog uit.

Ondanks de bestaande, preventieve maatregelen zijn deze toxines meestal al vóór de oogst aanwezig. Ze worden op het veld gevormd tijdens de groei van het gewas, na de oogst, of tijdens de opslag. Op het veld zijn het vooral factoren zoals vochtige weersomstandigheden, rassenkeuze en de bodembewerking die de ontwikkeling van de schimmels en mycotoxines bepalen.

Juist daarom nam BFA in haar sectoraal bemonsteringsplan analyses op om het mycotoxinegehalte in granen te meten, en zo eventuele problemen op voorhand te kunnen inschatten. Het Early Warning Systeem (EWS) is een jaarlijks initiatief van de sector zelf als toevoeging op het uitgebreide sectorale voedselveiligheidsplan. Het doel is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de graanhandel en graanverbruikers.

Ook bewaring in de gaten houden

Uit de resultaten blijkt dat slechts in 11,4 % van de stalen minstens 1 mytoxine werd gedetecteerd. Belangrijk is om ook de bewaring goed in de gaten te blijven houden. In 2019 werd in 35% van de stalen 1 of meerdere mycotoxines gedecteerd. Dat was al minder dan in 2018.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken