Startpagina Aardappelen

Droogte zorgt voor lagere opbrengst bij aardappel Challenger

Onlangs voerde het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) een vijfde staalname uit op het aardappelras Challenger. De totale bruto-opbrengst bedraagt 42,5 ton/ha, en is een pak lager dan de vorige jaren. De sortering is fijn. Dat meldde het PCA in haar nieuwsbrief.

Leestijd : 1 min

Dit groeiseizoen worden 18 praktijkpercelen met Challenger elke 2 weken bemonsterd verspreid over Vlaanderen en Wallonië. Op 21 en 22 september vond de vijfde staalname plaats.

“De totale bruto-opbrengst (alle sorteringen en afval) is nog nauwelijks toegenomen tot 42,5 ton/ha. De variatie tussen de percelen is veel minder groot dan bij Fontane. De partijen Challenger brachten tussen 35 en 48 ton/ha op. De sortering is fijn gebleven met 26,4 ton/ha in de sortering +50mm of dit is 64%”, geeft PCA mee. De voorbije zes jaar noteerde PCA een eindopbrengst van 51,7 ton/ha.

Bij Challenger is normaal een belangrijke aangroei op het einde van het groeiseizoen te zien. Die bleef in 2020 uit door de aanhoudende droogte en de hitte laat in augustus.

Sinds half augustus is het onderwatergewicht nauwelijks veranderd.

Meer gedetailleerde informatie vindt u hier in de nieuwsbrief.

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken