Startpagina Bieten

EU-oogst duwt suikerprijs omhoog

Suikerprijzen zitten in de ligt. Dat komt onder meer door zorgen over de Franse suikerbietenoogst, die voor vergelingsziekte wel eens tegen kan vallen. De opbrengsten zouden sowieso door droogte en hitte dit jaar al minder groot zijn. Het verbod op neonicotinoïden op bietenzaad laat zich ook gelden. Ook in Duitsland wordt een lagere suikerproductie verwacht, maar hier zijn de zorgen vooralsnog minder groot.

Leestijd : 1 min

De studiedienst van de Europese Commissie ging in haar laatste analyse uit van een Franse bietenoogst die ruim 6% lager ligt dan het vijfjarig gemiddelde. Frankrijk zal volgens deze periodieke studie, Mars genoemd, rond 4,1 miljoen ton suiker produceren. Vorig jaar was dit bijna 5 miljoen ton. De markt kijkt vooral naar de termijnmarkt in Londen. De suikernotering voor het eerst aflopende contract (december) lag aan het begin van deze week op bijna $378 per ton. Zo wordt de prijsmalaise van begin september - met een bodem van 347,80 dollar, teniet gedaan.

De Internationale Suikerorganisatie (ISO) verwacht voor volgend seizoen 2020/21 een mondiaal suikertekort van 724.000 ton. Het suikertekort wordt deels opgevangen door Braziliaanse raffinaderijen die weer meer suiker zijn gaan maken. Ze verschuiven productie van bio-ethanol naar suiker omdat het autoverkeer sinds de coronacrisis sterk is verminderd.

Lees ook in Bieten

Vernietig onkruiden vóór de zaai in bieten

Bieten Door de regens van de afgelopen weken is er op verschillende percelen een sterke onkruiddruk zichtbaar. Het is aanbevolen een behandeling uit te voeren om deze te vernietigen aangezien zij niet gecontroleerd kunnen worden met het FAR systeem na de zaai. Dat meldt het KBIVB.
Meer artikelen bekijken