Startpagina Economie

Achtergrond: welke federale ministers hebben impact op landbouw?

De nieuwe federale regering heeft de eed afgelegd en slaat de hand aan de ploeg. Hoewel landbouw bij uitstek een regionale bevoegdheid is, zijn er toch ook federaal enkele belangrijke aandachtspunten. Maar welke ministers zijn nu federaal bevoegd? Vooreerst David Clarinval die voor de Franstalige liberalen van MR zijn partijgenoot Denis Ducarme op het kabinet Landbouw opvolgt. Uitkijken wordt het ook naar Zakia Khattabi van het groene Ecolo die bevoegd wordt voor Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling.

Leestijd : 4 min

Maar er is ook een Vlaming die een niet onbelangrijke rol zal spelen: eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) heeft veel gemeen met de (Oost-Vlaamse) landbouw.

Enkele jaren geleden hield Alexander De Croo de openingstoespraak op de Werktuigendagen in Oudenaarde, in zijn spreekwoordelijke achtertuin.
Enkele jaren geleden hield Alexander De Croo de openingstoespraak op de Werktuigendagen in Oudenaarde, in zijn spreekwoordelijke achtertuin. - Foto: LBL

En dat is een pluspunt in de al barre landbouwtijden. Of het nu op de landbouwbeurs Agribex in Brussel of op de Werktuigendagen in zijn achtertuin in Oudenaarde is, of op een Zomerstage van Boerenbond: premier en Oost-Vlaming Alexander De Croo heeft – vanuit de familie-achtergrond – een sterke band met de landbouw.

Alexander De Croo wilde zelfs boer worden...

Meer zelfs, Alexander De Croo liet ooit optekenen dat hij… boer wilde worden. Ook vader Herman De Croo stak zijn voorliefde voor landbouw (en vooral paarden) nooit weg. In zijn tussenkomsten in het parlement ging het ook vaak over landbouw, gerelateerd aan maatschappelijke onderwerpen en bezorgdheden. De grootouders van Alexander De Croo waren actief in de fruitteelt.

De nieuwe premier Alexander De Croo, zoon van het Open VLD-boegbeeld en politiek monument Herman De Croo, studeerde af als handelsingenieur aan de VUB, trok daarna naar de Solvay Business School en behaalde een MBA aan de Kellogg School of Management in de Verenigde Staten.

Landbouwers zijn ook juristen, biologen en boekhouders

Toen hij zich in een verkiezingscampagne in 2007 lanceerde, liet hij optekenen dat hij avondonderwijs wilde volgen om het vestigingsattest als landbouwer te behalen. “De De Croos zijn al decennia landbouwer en de sector boeit mij enorm. Ik moet echter tot mijn scha en schande bekennen dat ik helemaal niet kan meepraten als he over landbouwthema’s gaat”, liet hij eerder op Vilt.be optekenen.

“Landbouwers moeten vandaag eerder juristen, biologen en boekhouders zijn dan mensen die op het veld werken. Een beetje parate kennis zou wel van pas komen, want we hebben wel wat landerijen die we verpachten aan landbouwers.”

Op boeiende zomerstage

Ruim 10 jaar kreeg het opdoen van parate kennis een mooi vervolg: op uitnodiging van Boerenbond liep Alexander De Croo, als voormalige vice-premier in de vorige regering, enkele maanden geleden enkele uren zomerstage op het melkveebedrijf van Bart De Clercq in Zottegem. Volgens Boerenbond was Alexander De Croo onder de indruk van de automatisering en digitalisering op het melkveebedrijf.

Op uitnodiging van Boerenbond liep eerste minister Alexander De Croo zomerstage op een melkveebedrijf in Zottegem.
Op uitnodiging van Boerenbond liep eerste minister Alexander De Croo zomerstage op een melkveebedrijf in Zottegem. - Foto: Boerenbond

“De zomerstages zijn een goede zaak. Landbouw heeft vandaag te weinig politieke vertegenwoordigers. Voeding is een essentiële sector en de landbouw moet een leefbare activiteit blijven. Met zulke initiatieven wordt de kloof tussen politiek en landbouw verkleind.”

Veel belangstelling had hij toen voor onder meer de melkrobot en de dataverwerking. Voor de hele agrovoedingssector is het uitermate positief dat ook eerste minister Alexander De Croo zijn betrokkenheid voor de landbouw graag beklemtoont. Niet te onderschatten als belangrijke landbouwthema’s op de federale regeringstafel komen te liggen.

Landbouwminister Clarinval

Nog meer invloed krijgt uiteraard de bevoegde federale minister voor Landbouw zelf: de Waal David Clarinval (MR) is naast landbouw ook bevoegd voor KMO, Middenstand, Zelfstandigen en Institutionele Hervormingen. Bijna een jaar geleden volgde hij in de vorige regering Sophie Wilmès op als minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid.

Maar wie is die David Clarinval? Hij wordt begin volgend jaar 35 jaar en werd geboren in Dinant. Hij is licentiaat in de economische wetenschappen en werd later parlementair medewerker voor de MR-fractie in het Waals parlement. In 2004 werd hij medebestuurder van het familiebedrijf Clarinval Constructions, onder meer actief in de constructie van landbouwgebouwen.

David Clarinval, de nieuwe federale minister van Landbouw.
David Clarinval, de nieuwe federale minister van Landbouw. - Foto: Belga

Sinds 2001 is hij gemeenteraadslid en burgemeester in Bièvre. Toen was hij de jongste burgemeester van het land. Hij werd later ook provincieraadslid en volksvertegenwoordiger. Hij kwam in het federaal parlement toen Sabine Laruelle in december 2007 toetrad tot de regering-Verhofstadt III. Ook de daaropvolgende legislaturen werd hij telkens verkozen. Van juli 2017 tot oktober 2019 was hij fractieleider voor MR in de Kamer. Nu is David Clarinval minister van onder meer Landbouw en volgt zijn partijgenoot Denis Ducarme op, die de vorige federale minister van Landbouw was.

Zakia Khattabi

Nog belangrijk – onder meer voor de Europese Green Deal – is federaal minister Zakia Khattabi. Khattabi, die Marokkaanse roots heeft. Van opleiding is ze licentiate in sociale arbeid en sociaal assistente aan de Université Libre de Bruxelles. Beroepshalve werd ze bediende bij de POD Federaal Wetenschapsbeleid. Ze werd geboren in Sint-Joost-ten-Node. Minister Khattabi wordt ook volgend jaar 35 en werd 5 dagen later geboren dan… federaal landbouwminister David Clarinval.

Zakia Khattabi, de nieuwe federale minister voor klimaat, milieu en duurzaamheid.
Zakia Khattabi, de nieuwe federale minister voor klimaat, milieu en duurzaamheid. - Foto: Belga

Van 2009 tot 2014 was ze voor Ecolo lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en van het Parlement van de Franse Gemeenschap. Tevens zetelde ze van 2009 tot 2014 als gemeenschapssenator in de Belgische Senaat, waar ze van 2012 tot 2014 fractieleider voor haar partij was. Vervolgens was ze van 2014 tot 2015 lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Van 2012 tot 2014 was ze tevens gemeenteraadslid van Elsene. Sinds de verkiezingen van mei 2019 zetelt Khattabi weer in de Kamer.

Van maart 2015 tot september 2019 was Khattabi co-voorzitster van Ecolo, waardoor ze stopte als volksvertegenwoordiger. Van maart 2015 tot november 2018 oefende ze deze functie uit samen met Patrick Dupriez en van november 2018 tot september 2019 met Jean-Marc Nollet. In juli 2019 kondigde ze aan dat ze zich geen kandidaat stelde voor een nieuwe termijn als Ecolo-voorzitster. Voor de agrovoedingssector – en specifiek voor de landbouw – krijgt ze de heel belangrijke portefeuille van Milieu, Klimaat en Duurzame ontwikkeling.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken