Startpagina Groenten

Yoom: beste product van het jaar in de categorie Groenten & Fruit

Jaarlijks laat Den Berk Délice een 100-tal verschillende rassen testen, en Yoom viel vanaf het begin al op. Alle tomaten worden ‘geboren’ als groene vruchtjes, maar Yoom niet. Yoom was al direct een zwart tomaatje. Yoom is een paars-zwarte cocktailtomaat, met aan de buitenkant een rode ‘vlam’ en een rood sterretje onder het kroontje.

Leestijd : 2 min

De binnenkant van Yoom is dieprood. Het lijkt net een passievrucht. Niet alleen is het uiterlijk zo speciaal, maar hij heeft ook een unieke umami-smaak. Voor zijn uitzonderlijke smaak, kreeg Yoom de Superior Taste Award van het International Taste Institute.

Dankzij haar paars-zwarte kleur, bevat Yoom nog een hogere concentratie antioxidanten dan andere tomaten. Antioxidanten hebben een belangrijke rol in een gezond voedingspatroon. Ze helpen ons bijvoorbeeld te beschermen tegen chronische ziekten (zoals hart-en vaatziekten, diabetes type2,..)

Plastiekloze verpakking

Voor de verpakking van Yoom werd gekozen voor een witte verpakking met paarse bedrukking. Dankzij de witte kleur, springt de zwarte tomaat er mooi uit. En de paarse bedrukking benadrukt de paarse schijn van de tomaten. De verpakking is volledig in karton waardoor hij makkelijk kan gesorteerd worden.

Syngenta

Het heeft wel wat ervaring gekost om Yoom te leren telen en te leren oogsten. Hans (Teler en mede-zaakvoerder bij Den Berk Délice) was direct heel enthousiast over deze tomaat. “We wilden graag onze schouders mee onder dit project zetten, en mee investeren om samen met Syngenta (Yoom is een zaad van Syngenta) Yoom in de markt te zetten”, klinkt het. Het vraagt een investering om een nieuw product in de markt te zetten, het moet tijd hebben om te kunnen groeien. Na 2 jaar testen op kleine schaal, hebben we de eerste testen bij de retail gedaan en nu wordt Yoom in België als in Duitsland verkocht. Momenteel hebben we Yoom op 2 van onze locaties staan, en gaan we volgend jaar verder uitbreiden.

Een nieuwe inpakhal

Dat is niet de enigste uitbreiding die gepland staat. “In 2021 verhuizen we naar onze nieuwe inpakhal in Hoogstraten & bouwen we in Rijkevorsel 8 ha extra serre. We hebben de laatste jaren een mooie groei doorgemaakt, waardoor de inpakhal (nu bij Den Berk in Merksplas) te klein is geworden. En ook de hygiëne-maatregelen hebben een belangrijke rol gespeeld in onze keuze om de inpakhal te verhuizen. Met de huidige virusdruk is het risico te groot om de inpakhal nog te laten aansluiten op onze serres. We hebben in ieder geval al een mooie prijs om mee te nemen naar Hoogstraten!”

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken