Startpagina Varkens

Duitse slachthuizen willen achterstand wegwerken

De Duitse varkensindustrie heeft landelijke en regionale overheden opgeroepen om de capaciteit in slachthuizen te vergroten om de groeiende achterstanden te verminderen. Door eerder opgelegde beperkingen vanwege coronabesmettingen onder personeel, was al een achterstand aan tienduizenden slachtrijpe varkens opgebouwd. Dat is nog steeds niet is opgelost. Doordat nu ook in Duitsland Afrikaanse varkenspest (AVP) is geconstateerd, mag Duitsland niet langer vlees exporteren waardoor nog grotere achterstanden in de vleesindustrie ontstaan.

Leestijd : 2 min

“Varkenshouders maken momenteel een absolute noodsituatie mee, waarvoor we al weken en maanden op alle niveaus met ministeries, autoriteiten en dergelijke hebben gewaarschuwd”, zei de heer Staack van de Duitse brancheorganisatie ISN. “Deze noodsituatie vereist speciale maatregelen van alle kanten. Alles moet in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat er geen infarct in de toeleveringsketen ontstaat.”

ISN zei dat biggenproducenten en vleesvarkens zich in ‘nood’ bevinden. Naast de ‘rampzalige prijs’-situatie –waarbij de prijzen van de ene op de andere dag van 1,47 euro naar 1,27 euro kelderden maar sindsdien stabiliseren – worstelen ze met achterstand in de verwerking van dieren. Daardoor dreigen Duitse varkensfokkers met overvolle stallen te komen zitten.

“Het feit dat de coronacrisis en de AVP-exportstop nu samenkomen, maakt de situatie voor biggenhouders en vleesvarkens dramatisch”, zei Staack. “De huidige rampzalige prijssituatie is fataal. Als bovendien producenten van biggen en vleesvarkens steeds meer niet in staat zijn hun dieren op de markt te brengen, wordt de huidige situatie een tastbare noodsituatie.” Deze ‘file’ op de slachtvarkensmarkt heeft een domino-effect op de afzet van biggen, voegde hij eraan toe.

Wekenlang stagneerde de slachting in Duitsland rond 850.000 tot 870.000 varkens per week, een tekort van zo’n 50.000 per week. “Er is veel meer nodig om de file te verhelpen”, zei marktdeskundige Matthias Quaing. “De trein rijdt en is niet meer te stoppen. Biggen zullen blijven worden geboren en opgroeien”, zei hij, terwijl hij uitlegde dat de biggen niet kunnen worden gehuisvest door de al volle mesthokken.

“We moeten de file opruimen. Hiervoor hebben we meer slacht- en vooral snijcapaciteiten nodig - uiteraard met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen van corona.” Het feit dat de slachtbedrijven in Noordrijn-Westfalen nu door de autoriteiten mogen slachten in het weekeinde, is een goed en belangrijk signaal, aldus de ISN.

Iede de Vries

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken