Startpagina Varkens

Europese Commissie: export varkensvlees krimpt

De Afrikaanse varkenspest in Duitsland doet de Europese varkenshouderij goed pijn. De Europese Commissie denkt dat de EU in 2021 10% minder varkensvlees zal exporteren dan in 2020. De interne consumptie neemt wel toe met 1%, zo verwacht de Commissie. De productie krimpt volgend jaar ondanks lage prijzen “maar” met 1%.

Leestijd : 2 min

De productie van varkensvlees in de EU kromp in het eerste halfjaar van 2020 met 0,9%. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen daalde het volume, maar in Denemarken en Spanje nam de productie van varkensvlees in het eerste halfjaar van 2020 toe. In beide landen is de veestapel gegroeid, merkt de Europese Commissie op. In het derde kwartaal groeide de productie weer omdat prijzen verbeterden en de consumentenvraag na het opheffen van lockdowns weer aantrok.

De consumptie daalt door de coronaproblemen over heel 2020 toch met ruim 2%, maar krabbelt volgend jaar weer wat op. Gemiddeld per hoofd van de bevolking wordt in de EU ruim 30 kilo vlees per jaar geconsumeerd. De krimp van de consumptie van rundvlees zal dit jaar overigens groter zijn dan bij varkensvlees - namelijk -2%. Vaak is rundvlees duurder en dus meer afhankelijk van de economische conjunctuur. Maar: de consumptie kippenvlees groeit zelfs in ‘crisisjaar’ 2020.

Volgend jaar blijft de consumptie van rundvlees krimpen en zal de afzet van pluimveevlees nog altijd groeien.

Exportdal

De Europese Commissie verwacht dat de export een dip te verwerken krijgt. Door de vondst van Afrikaanse varkenspest in wilde everzwijnen in de Duitse deelstaat Brandenburg, mag Duitsland geen varkensvlees meer uitvoeren naar bijvoorbeeld China, Japan en Zuid-Korea. Precies die landen ‘maakten’ een behoorlijke prijs in de afgelopen maanden. Duitsland zal heel wat varkensvlees dichter bij huis afzetten.

In 2020 zal netto nog een exportgroei van 2% op te tekenen zijn. Volgend jaar volgt de pijn: een krimp van 10%. Waarbij opgemerkt dat naast de Afrikaanse varkenspest in Duitsland ook een groei van de Chinese varkensstapel als oorzaak kan worden aangewezen. De Chinese varkenshouderij krabbelt op na een forse uitbraak van Afrikaanse varkensprijs.

Jan Cees Bron

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken