Startpagina Melkvee

Jaar uitstel voor invoering nieuwe regels biozuivel

De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met een jaar uitstel voor de invoering van nieuwe regels voor biologische zuivel. De Europese Commissie heeft vorige maand besloten die nieuwe regels niet volgend jaar maar pas in 2022 in te voeren. Formeel omdat door corona-werkdruk nog niet alle administratieve procedures waren afgerond.

Leestijd : 2 min

Brussel geeft met dit uitstel vooral zuivelboeren in bergachtig Oostenrijk een jaar uitstel. Binnen Oostenrijk is de verplichte weidegang een heikel punt. Maar ze vindt nog steeds dat boeren hun vee alleen binnen mogen houden bij slecht weer. Of het nu gaat om rundvlees, schapen, geiten of paarden: als boeren een biologische status willen, wil de EU hun dieren het hele jaar door dagelijks in de wei zien.

Oostenrijk telt circa 3.000 biologische melkveehouders, met gemiddeld 22 koeien. Veel kleinschalige bedrijven liggen bij de dorpskern, met weiland op enige afstand. Momenteel geldt een ontheffing wanneer de koeien meer dan 200 meter moeten lopen, of wanneer ze over geasfalteerde wegen moeten. Een buitenuitloop volstaat dan. Die uitzonderingsregels dreigt te vervallen. Uitzonderingen die Oostenrijk de afgelopen jaren royaal heeft toegekend, worden straks door de EU tot een minimum beperkt.

Meer dan 300 bedrijven kunnen niet aan de eisen voldoen. Inmiddels hebben enkele tientallen boeren vanwege die weide-plicht hun bio-stallen al weer uitgeruimd. De regionale vereniging Bio Austria wilde dit cijfer niet bevestigen, maar ze weten van "vier tot vijf stal-ruimingen per week".

Oostenrijk spreekt al maandenlang met de EU op ambtelijk niveau. Uiteindelijk zou het Europees Hof van Justitie in Luxemburg een oordeel moeten vellen. Dat kost tijd en brengt het grote gevaar met zich dat Brussel ondertussen de subsidiekraan verder dichtdraait. De Europese Commissie heeft tot nu toe voor Oostenrijk al ongeveer 12 miljoen euro ingehouden.

Iede de Vries

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken