Startpagina Akkerbouw

Een valk als vriend: “We jagen als gelijken”

Hoewel de valkerij al langer dan 4.000 jaar bestaat, is deze jachtvorm in onze tijd nog springlevend. “Het is een heel ecologische manier van jagen, die perfect efficiënt kan ingezet worden in de landbouw”, aldus Kris Ulens, voorzitter van de Belgische Valkerij Federatie. “Een dier kan gewend raken aan een kanon, maar het silhouet van een roofvogel aan de horizon? Dat went nooit.”

Je hoort ze niet, je ziet ze amper, maar ze zijn wel een vast onderdeel van het Vlaamse landschap. Roofvogels zijn natuurlijke predatoren, die vooral jagen op kleinere dieren, zoals kraaien, konijnen, knaagdieren en zelfs insecten. En dat zijn ook net de dieren die voor overlast kunnen zorgen. “Konijnenpijpen in een grasveld voor koeien, kraaien in fruitteelt, duiven in het graan… dat ziet een land- of tuinbouwer niet graag. Daar kan de valkerij een...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Kies voor geteste vroege of late maïsrassen

Maïs 2024 was een slecht maïsjaar. An Schellekens van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) ging in het kader van ‘LCV Actueel’ – 13 studievergaderingen over voedergewassen in heel Vlaanderen – onder meer in op wat maïstelers konden leren uit dat jaar. “Vroege rassen bieden dankzij hun kortere teeltduur gewoonlijk iets meer zekerheid dan late rassen. Belangrijk is vooral dat je kiest voor rassen die getest werden.”
Meer artikelen bekijken