Startpagina Actueel

Visvijvers getransformeerd tot natuurlijke waterberging

Ter hoogte van de Florivalstraat in Huldenberg transformeerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) enkele uitgedroogde viskweekvijvers tot een natuurlijke waterberging.

Leestijd : 2 min

De aanpalende Dijle kan er nu spontaan overstromen zodat stroomafwaarts gelegen woonregio’s in Huldenberg, Oud-Heverlee en Leuven beter beschermd zijn. De ingrepen voorkomen ook dat het gebied uitdroogt zodat waterminnende natuur zich kan ontwikkelen. Dat is een versterking van kernwaarden in het Nationaal Park Brabantse Wouden.

Komgronden als optimale waterbuffer

Ten zuiden van Leuven kronkelt de Dijle door de Brabantse Wouden. Kenmerkend voor de Dijlevallei in die regio zijn haar komgronden: laaggelegen zones in het valleilandschap die overstromen bij hoge afvoeren op de rivier en dus ook natter zijn. Overstromingen in de Dijlevallei kunnen zich maximaal spreiden over de komgronden waardoor waardevolle natte natuur zich kan ontwikkelen.

Op sommige plaatsen werden komgronden in de Dijlevallei in het verleden heringericht voor andere doeleinden. Zo ook langs weerszijden van de Florivalstraat in Huldenberg, waar de rivier flirt met de grens tussen Vlaams- en Waals-Brabant. Daar werd een gebied van meer dan 16 ha aan komgronden in de jaren 1950 ingedijkt tot viskweekvijvers. Na verloop van tijd droogden de vijvers uit en in de jaren 1990 geraakten ze in onbruik.

In nauw overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos, dat de viskweekvijvers overnam, werd het gebied het afgelopen jaar in haar oorspronkelijke waterbergende functie hersteld. Oude vijverdijken werden weggehaald. Lokale zijgrachten werden op meerdere plaatsen gedempt en verlegd. Ook oeververstevigingen werden verwijderd zodat de Dijle vrij door de vallei kan stromen en de relatie tussen de rivier en haar komgronden kan herstellen.

Overstromingen spreiden

Het gebied kan voortaan opnieuw haar waterbergende functie vervullen en zo overstromingen beter spreiden over de hele Dijlevallei. De voormalige zuidelijke vijver kan bij extreme piekafvoeren op de Dijle 25.000 m³ overstromingswater bergen, in de voormalige noordelijke vijver circa 15.000 m³. Samen is dat goed voor 16 olympische zwembaden.

“De herinrichting is een natuur gebaseerde oplossing die enerzijds wateroverlast in bewoond gebied beperkt, zoals in de centra van Sint-Agatha-Rode, Sint-Joris-Weert en zelfs Leuven. Zo draagt natuur bij aan een betere hoogwaterveiligheid. Anderzijds kan het gebied grondwater beter vasthouden en verdroging van de Dijlevallei tegengaan”, zegt Katrien Smet van de VMM.

Patrick Huvenne, regiobeheerder van het Agentschap voor Natuur en Bos: "Na het bouwverlof starten we meteen met de werken die de natuurlijke begroeiing in de Dijlevallei versterken. Door het beheer van struwelen en natte, lage vegetaties creëren we een ideaal leefgebied voor de zeldzame blauwborst, een opvallende kleine zangvogel. Daarnaast wordt een aanplant van populieren omgevormd tot een inheems gemengd valleibos. Voor onze bezoekers maken we de natuur nog toegankelijker: oude dichtgegroeide paden zoals voetweg 42 worden in samenwerking met gemeente Huldenberg verplaatst en heraangelegd, inclusief vlonders over de natte delen, zodat iedereen de prachtige natuur van de Dijlevallei kan bewonderen."

VMM

Lees ook in Actueel

Ruim 23 km nieuwe houtkanten goedgekeurd

Akkerbouw De derde oproep houtkanten, die gelanceerd werd in oktober 2024, leverde 12 goedgekeurde projecten op. Die projecten ontvangen samen ruim 217.000 euro voor de aanleg van 23 km nieuwe houtkanten. De Vlaamse overheid werkt zo stap voor stap aan een sterker en uitgebreider houtkantennetwerk tegen 2030.
Meer artikelen bekijken