Euroclim-voeder reduceert methaanuitstoot

Het Eucoclim veevoer vermindert de methaanuitstoot.
Het Eucoclim veevoer vermindert de methaanuitstoot. - Foto: Aveve

Indien alle vlees- en melkkoeien in België dit Euroclim-voeder zouden eten, kunnen we een aanzienlijke impact hebben op de totale CO2 -uitstoot van België. “We zouden op die manier namelijk 225.000 ton C02-equivalent uit de lucht halen, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2 -uitstoot van 130.000 auto’s,” vertelt Dirk Van Thielen, directeur diervoeding.

Aangepast voeder

Indien we de almaar toenemende wereldbevolking willen blijven voeden, speelt duurzaam geproduceerd vlees daar zeker een rol in. Arvesta wil haar verantwoordelijkheid hierin opnemen en meebouwen aan een klimaatneutralere landbouw. Het is onze rol om de boer de juiste oplossingen aan te bieden. En dat doen we met het door ons ontwikkelde Euroclim-veevoeder dat aangerijkt is met geëxtrudeerd lijnzaad, wat voor een optimale vertering zorgt dankzij de verbeterde werking van de bacteriën in de pens. Hierdoor stoten vleeskoeien tot 30% minder methaan uit en melkkoeien tot 15% minder.

Minder transport

Naast de sterk verminderde methaanuitstoot heeft het Euroclim-veevoeder ook een invloed op de CO2 -uitstoot veroorzaakt door transport. Doordat er bij dit veevoeder enkel gebruik wordt gemaakt van 100% Europese grondstoffen is Arvesta niet afhankelijk van milieubelastende lange-afstand transport.

Ecologie en economie

“Het doel van ons Euroclim-gamma (dat beschikbaar is via de merken Aveve en Dumoulin) is om de voetafdruk op het milieu per geproduceerde liter melk of kilogram vlees te verkleinen, en dit zonder verlies van prestatie en zonder meerkost voor de boer. We geloven dat wij met ons Euroclim-veevoeder deel kunnen uitmaken van de oplossing, door in te zetten op lokale grondstoffen en door de methaanuitstoot te reduceren, ” aldus Dirk Van Thielen.

Ines Theunis van Boerderij Fines uit Glabbeek, waar de persconferentie van dit Euroclim veevoer plaats vond, vertelt: “Onze runderen krijgen een basisrantsoen aangevuld met het Euroclim-voeder dat volledig bestaat uit enkel Europese grondstoffen, dat zorgt voor een verlaagde methaanuitstoot én een hoger omega 3-gehalte in het vlees. Zo komen we tot een smaakvol, duurzaam en gezond stukje vlees .”

Kanttekening

Een belangrijke kanttekening is dat de Vlaamse rundveesector zich nu reeds jaarlijks inzet voor het klimaat en het milieu. Los van de energie-intensieve industrie en de luchtvaart (non-ETS sectoren) is de rundveesector verantwoordelijk voor ‘maar’ 5% van de totale broeikasuitstoot in Vlaanderen. In vergelijking met andere sectoren is dat niet slecht: de transportsector is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 35 %, gebouwen en huishoudens voor 30 % en de niet-energie-intensieve industrie 13 %. “ Maar dat neemt niet weg dat we altijd beter kunnen doen en hier ook zullen voor blijven ijveren,” besluit Dirk Van Thielen.

Meest recent

Meest recent