Startpagina Economie

Meeste EU-burgers kennen GLB, waarderen landbouw

Bijna driekwart van de EU-burgers kent het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), en bijna allemaal vinden ze landbouw en platteland belangrijk. Bijna 60% van de inwoners van de EU vindt dat landbouwers de komende 10 jaar meer landbouwsteun zouden moeten krijgen dan nu het geval is. Dat blijkt uit een enquête die de Europese Unie de afgelopen maanden in alle EU-landen heeft gehouden onder meer dan 27.200 respondenten.

Leestijd : 1 min

Deze week stemt het Europarlement over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en komen de landbouwministers van de lidstaten bijeen om te praten over onder meer de Farm-to-Fork-strategie. Daarom liet de Europese Commissie in kaart brengen hoe men in de maatschappij denkt over het GLB. Een kleine meerderheid vindt dat in dat nieuwe GLB de bescherming van het milieu een belangrijke doelstelling moet zijn. Ook wat betreft een fair inkomen voor de boer vindt een kleine meerderheid dat dit een belangrijk doel moet zijn.

Zo’n 76% vindt dat het GLB alle burgers ten goede komt. 62% van de ondervraagden vindt dat de productie van veilige, gezonde voeding van hoge kwaliteit de hoofddoelstelling van het GLB moet zijn. Hoewel een groeiend deel van de burgers gelooft dat landbouw een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering is (van 29% in 2010 naar 42% in 2020), gelooft de meerderheid dat de landbouw al een grote bijdrage heeft geleverd in de strijd tegen klimaatverandering.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken