Afrikaanse varkenspest in Duitsland: 71 bevestigde gevallen

Afrikaanse varkenspest is via wilde everzwijnen vanuit Polen naar Duitsland gekomen.
Afrikaanse varkenspest is via wilde everzwijnen vanuit Polen naar Duitsland gekomen. - Foto: HVV

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft dinsdag (20 oktober) een nieuw geval van Afrikaanse varkenspest in Brandenburg bevestigd. Het gaat om een dier in het eerste kerngebied, in de Oder-Spree-regio. De varkensstapel in Duitsland is nog steeds vrij van Afrikaanse varkenspest. Toch mag het land nog altijd niet exporteren naar bijvoorbeeld een aantal lucratieve Aziatische exportmarkten en dan vooral China, Japan en Zuid-Korea.

"We blijven ons inzetten om de export van varkensvlees in derde landen mogelijk te maken", zei minister van Landbouw Julia Klöckner bij een Duitse landbouwbijeenkomst. De politica spreekt naar eigen zeggen met Aziatische landen - ze ontmoette al een Japanse delegatie - over mogelijke "regionaliserings-overeenkomsten". Met andere woorden: Duitsland wil dat China, Japan en Zuid-Korea alleen varkensvlees weren uit de ‘besmette’ deelstaat en niet zoals nu het geval is uit heel Duitsland.

"Dit zijn de eerste, voorzichtige positieve signalen", zei ze. "Maar noch de Europese Commissie, noch een EU-lidstaat is tot nu toe in staat geweest om met Azië tot een regionaliseringsconcept te komen."

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent