Startpagina Mechanisatie

Fliegl brengt drijfmest-schoffelmachines uit

De Beierse landbouwmachinefabrikant Fliegl ziet dat mechanische onkruidbestrijding steeds meer interesse heeft, o.a. in maïs. Bijkomend zien ze ook dat drijfmest via rijentoediening gegeven in mei-juni voordelig is voor het maïsgewas en op logistiek vlak. Hierom komen ze nu met de Dexter uit, een machine die een kruising is tussen een rijenschoffel en een mestinjecteur.

Leestijd : 1 min

De Dexter verzorgt 3 taken in één werkgang, namelijk verspreiden van drijfmest, inwerken van de drijfmest én een mechanische onkruidbestrijding.

Voor seizoen 2021 zijn er schoffelmachines met 6 en 8 rijen met inwerkmogelijkheid voor drijfmest verkrijgbaar, de Dexter 6 en 8. De nieuwe machine wordt uitgerust met de verdeelvijzel van Fliegl. Voor het schoffelgereedschap gebruikt het bedrijf een liggende rolschoffel (van Busa) die gekend staat om zijn slijtbestendigheid.

De roterende elementen zijn ook bij een hoog onkruidgehalte bijzonder effectief en kunnen tot zeer dicht tegen de gewassen het onkruid verwijderen, zonder de maïsplanten te beschadigen. De haksterren verwijderen het ongewenste onkruid van tussen de rijen en bedekken het verwijderde onkruid in de rijen met fijne aarde. Door de roterende werking verstopt de rolschoffel niet.

dexter2

De drijfmest wordt volledig in de bodem ingewerkt, want deze ligt al op de bodem vooraleer de onkruidschoffel passeert.

Standaard is de mestinjecteur-schoffelmachine voorzien voor een spoorbreedte van 2,25 m. Optioneel kan er een extra camera-ondersteund plantendetectiesysteem op worden gemonteerd. Niet alleen de drijfmesttanken van Fliegl kunnen op deze machine worden gemonteerd, ook giertanken van andere fabrikanten zijn combineerbaar met deze machine.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken