Startpagina Pluimvee

FAVV waarschuwt pluimveehouders voor de mogelijke terugkeer van vogelgriep

Tijdens de zuidwaartse migratie van trekvogels die nu is begonnen, kunnen sommige vogels eventueel het vogelgriepvirus meebrengen naar landen die langs hun traject lopen. Het FAVV volgt de situatie op de voet en roept de sector op om de geldende bioveiligheidsmaatregelen strikt op te volgen.

Leestijd : 2 min

Sinds mei 2020 zijn in Rusland en Kazachstan talrijke gevallen van hoogpathogene vogelgriep van het type H5 vastgesteld. In deze regio's leven veel trekvogels en hun aantallen zijn dit jaar bijzonder groot. De uitbraken werden vastgesteld zowel bij wilde vogels als bij pluimveehouderijen (commercieel en hobbyisten).

Laatste vaststelling zomer 2017

In België dateert de laatste vaststelling van het virus uit juni en juli 2017. Toen werden 13 uitbraken van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij pluimveehandelaars en hobbyhouders. In februari en maart 2017 werd het virus ook 4 keer vastgesteld bij wilde vogels.

Internationale experts achten de kans groot dat migrerende watervogels het virus meebrengen tijdens de najaarsmigratie, die ondertussen begonnen is. De kans is daarom reëel dat de Europese Unie in de komende maanden opnieuw met besmettingen zal te maken krijgen.

Grote waakzaamheid geboden

Hoewel ons land voor de meeste vogels niet de eerste bestemming is – Polen, Duitsland en Nederland zijn op dat vlak veel waarschijnlijkere bestemmingen – is ook bij ons grote waakzaamheid geboden. De geldende bioveiligheidsmaatregelen volstaan als ze strikt worden nageleefd.

De huidige maatregelen in ons land zijn streng en volstaan om dit risico te beheersen. Daarom is het voorlopig niet nodig om ze te versterken.

FAVV

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken