Startpagina Uw stem

Brief van Hilde Crevits aan een bezorgde boerin: landbouwers verdienen waardering

Twee weken geleden schreef boerin Elien Colpaert in een open brief aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits over de pijn die ze voelt steeds als de sector onheus bejegend wordt. Ze weet niet of haar 2 zoontjes straks nog wel boer kunnen worden, als ze dit willen. Crevits besloot om een brief terug te schrijven.

Leestijd : 3 min

Beste Elien, ik las je open brief en werd er stil van. Stil van ontzag wanneer ik las met hoeveel liefde en passie je over de boerenstiel spreekt. Stil van respect wanneer ik je hoor vertellen wat er vandaag allemaal van een landbouwer verwacht wordt. Maar vooral stil van medeleven wanneer ik de angst lees dat je kinderen nagewezen zouden worden en hun prachtige droom van een leven in de voetsporen van hun vader niet meer zouden kunnen najagen. Ik voel het onrechtvaardigheidsgevoel opwellen als koude klomp in de maag, want het is een herkenbare noodkreet die ik vaak te horen krijg op mijn vele bezoeken aan landbouwbedrijven overal in Vlaanderen.

Onze boeren moeten vandaag niet alleen boeren zijn, het zijn ondernemers, boekhouders, personeelschefs, psychologen, marketeers, verkopers … Dag in dag uit zijn ze van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat druk in de weer om eerlijk hun brood te verdienen en ons gezond, lekker en vers voedsel op het bord te serveren. Daarbij moeten ze tal van regels en criteria respecteren, willen ze hun producten op de markt kunnen brengen. En dat doen ze met veel plichtsbewustzijn en verantwoordelijkheid! Ze doen dat uit economische noodzaak, maar evenzeer uit liefde voor hun stiel, voor hun dieren, voor de natuur, voor het klimaat waar zij meer dan wie dan ook van afhankelijk zijn.

Het clichébeeld van de landbouwer als concurrent, of erger, grote vijand van de natuur, gaat dan ook totaal niet op. Nergens in de wereld moet de landbouwer zo duurzaam, zo innovatief en respectvol omgaan met zijn omgeving en zijn beroep. Tegelijkertijd moet hij concurreren met goedkopere producten die veel minder duurzaam geproduceerd worden in het buitenland. De Vlaamse landbouwers verdienen dan ook alle waardering en respect voor de manier waarop zij hun onmisbare job vervullen.

Gelukkig heeft de coronapandemie de interesse voor lokale voeding en producten van bij ons aangewakkerd. 1 op 5 Vlamingen geeft aan meer lokale producten geconsumeerd te hebben en dat ook in de toekomst te zullen blijven doen. De Vlaming lijkt meer dan ooit te beseffen dat onze eigen voedingssector onmisbaar is, net als onze gezondheidszorg of ons onderwijs.

We moeten dat momentum dan ook aangrijpen. We moeten die hernieuwde belangstelling aangrijpen om onze voedingssector te promoten en onze landbouwers in de kijker te zetten als de moderne en veerkrachtige ondernemers die ze zijn. Daarom ben ik begin september samen met 23 organisaties aan de slag gegaan om lokale voeding, onze Vlaamse land- en tuinbouwproducten veel meer op de kaart te zetten. Ook initiatieven zoals de Dag van de Landbouw en de zomer van de korte keten dragen hier zeker toe bij.

Laten we dus vooral niet stil worden. Laten we trots naar buiten treden, schouder aan schouder, als fiere ambassadeur van een moderne, veerkrachtige en duurzame Vlaamse landbouw. Ik wil daarbij als minister van landbouw en visserij graag jullie enthousiaste woordvoerder en passionaria zijn.

Hilde Crevits,

Vlaams minister van landbouw

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken