Startpagina Uw stem

Open brief aan minister Hilde Crevits

Ik ben 33 jaar en mama van 2 lieve zoontjes, die 2 kleine ventjes zouden later niets liever worden “net zoals papa”. Maar de dag van vandaag... heb ik daar heel grote twijfels bij of dit wel haalbaar zal zijn in België. Door de misleidende of niet volledige informatie die de consument krijgt omtrent de impact van de Landbouw op het milieu.

Leestijd : 3 min

Onze westerse land en tuinbouw lijkt een 1/1 verband te hebben met de opwarming van de aarde. Tv series/kanalen, media, documentaires... iedereen heeft het over de zware impact die de landbouw heeft op het milieu, maar men zegt er nooit bij dat onze lokale landbouw, er echt wel alles aan doet om zoveel mogelijk energie zelf te produceren (zonnepanelen, biogasinstallaties,...) hun dieren een uitgebalanceerde voeding krijgen om zo min mogelijk uitstoot te genereren, blijvend grasland garandeert, waterbeheer doet, mestactieplannen uitvoert,... ik kan nog even verder gaan.

Terwijl er aan de andere kant van de wereld hectaren wouden en bossen worden afgebrand door fabrikanten, overheden… voor die gezonde soja die zoveel beter is dan dat “vieze vlees of melk” van bij de boer om de hoek.

Daarom vraag ik u als mama, als boerendochter, als zus van de opvolger van onze ouderlijke hoeve, als vrouw van een veehouder, als persoon... Laat die razzia op onze Belgische landbouw alstublieft stoppen, laat die media de waarheid zeggen. Dit weekend is het dag van de landbouw, anders dan vorige jaren werd hierover nog weinig vermeld. Ik moet zeggen dat dit wel piekt, wij krijgen elke dag wel ergens te horen dat vlees slecht is: eet vis, eet vegetarisch of liever nog veganistisch. Maar een kijkje over hoe het werkelijk is... dat kan niet.

Ik kan niet van de gedachte af, dat wat er nu gaande is een tiental jaar geleden in campagne was tegen roken. Vroeger rookte men overal, op kantoor, de trein, toilet... overal. Nu ben je een uitzondering als je roker bent, en verwijzen niet rokers nog voor je een sigaretje opsteekt steevast naar de gevaren van het roken. Ik vermoed dat we binnen pakweg vijf jaar ook niet meer zullen eten wat we willen eten, vlees eten zal net zoals roken uit ons systeem gestampt worden tot we het ook daadwerkelijk niet meer doen.

Maar dat is niet de oplossing, wij kunnen de oorzaken aan de andere kant van de wereld niet stoppen. Wij kunnen niet beslissen wat ze in China of de VS op hun gewassen sproeien en hoe ze hun dieren (mis) behandelen... Maar dat kan hier wel, wij kunnen samen ervoor zorgen dat ons deeltje van de wereld zuiver en goed gemanaged is. Samen met een bevolking die respect heeft voor de ander.

Zodat onze kindjes zonder wijzende vingertjes door het leven kunnen of in school beschaamd te moeten zijn over het beroep van hun ouders, of als boer zelf uit de tractor geplukt te worden door een overtuiging en in elkaar wordt geslagen... De landbouwer, tuinbouwers, veeteler, zorgt nog altijd voor brood, groenten, fruit, vis en vlees ... op ieders bord. Wij doen dit uit passie en liefde voor onze stiel, voor onze dieren en boerderij, en voor ouders, voorouders.... die onze boerderij hebben opgericht.

Ik hoop dat u als minister voor onze sector hieraan iets kan doen, een tegenwoord kan bieden. Wij hebben u nodig!!! Laat onze sector aub niet kapot gaan... Alvast bedankt.

Elien Colpaert, Tielt

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken