Startpagina Pluimvee

België wacht met vogelgriepmaatregelen

België legt de pluimveesector vooralsnog geen extra maatregelen op vanwege de vogelgriepuitbraak in Nederland. Federaal landbouwminister David Clarinval volgt de evolutie van de H5-virussituatie in Nederland en Duitsland wel op de voet, aldus een woordvoerder. Hij wordt in real time op de hoogte gebracht van de situatie door de diensten van voedselagentschap FAVV en staat klaar om tijdig gepaste maatregelen te nemen.

Leestijd : 1 min

In Nederland werd onlangs vogelgriep vastgesteld bij 6 knobbelzwanen in de centraal gelegen provincie Utrecht. Bij 2 knobbelzwanen gaat het om de hoogpathogene variant, die zeer besmettelijk is. Sinds 23 oktober 2020 geldt voor alle professionele Nederlandse pluimveebedrijven een ophokplicht. In april al werd ook hoogpathogene vogelgriep in Duitsland gevonden, waarop maatregelen volgden. Het FAVV waarschuwde onlangs de pluimveehouders in ons land voor een mogelijke terugkeer van de vogelgriep.

“Het najaar en de komende winter worden seizoenen waarin er - meer dan de vorige jaren - rekening zal moeten worden gehouden met vogelgriep”, heet het. “Tijdens de zuidwaartse migratie van trekvogels die nu is begonnen, kunnen sommige vogels eventueel het vogelgriepvirus meebrengen naar landen die langs hun traject lopen”, klinkt het. De sector wordt opgeroepen om de geldende veiligheidsmaatregelen “strikt op te volgen”. Clarinval houdt de situatie dus in het oog, maar ziet nu nog geen heil in maatregelen. In het algemeen landen trekvogels het meest in Nederland, Duitsland en Polen.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken