Startpagina Melkvee

Getoaste veldbonen hebben een positief effect op het voersaldo bij biologische melkveebedrijven

Bij 3 biologische melkveebedrijven werd de voorbije winter (2019 – 2020) de melkproductie opgevolgd tijdens het voederen van getoaste veldbonen. Uit een verteringsproef bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) bleek toasten de voederwaarde van de veldbonen te verbeteren. Proeven bij melkveehouders toonden aan dat het vervangen van een deel van de biologische sojaschilfers door getoaste veldbonen zorgt voor een verlaging van de voederkost. Aangezien de productieresultaten nagenoeg gelijk blijven, stijgt het voersaldo.

In een vorig artikel belichtten we de sterke en zwakke punten van veldbonen als alternatief eiwit in het melkveerantsoen. Welk effect heeft echter het gebruik van veldbonen op het voersaldo in de praktijk? De melkopbrengsten min de voederkosten bepalen immers het voersaldo.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken