Startpagina Pluimvee

Vogelgriep vastgesteld op een bedrijf in Nederland, Landsbond Pluimvee vraagt ophokplicht bij ons

Op een bedrijf met ruim 35.000 vleeskuikens in Altforst (Gelderland) is vogelgriep vastgesteld. Er werden speciale maatregelen genomen. Dat meldt Nieuwe Oogst. Bij ons vraagt De Landsbond Pluimvee dringt ook in ons land aan op een ophokplicht. Dat is een bevoegdheid van de federale overheid.

Leestijd : 1 min

Het gaat om de hoogpathogene variant (H5) en rond het bedrijf worden afhankelijk van de perimeter verschillende maatregelen genomen.

In een straal van 3 kilometer liggen nog 9 andere bedrijven, die allemaal worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Ook voor bedrijven in de 10 kilometer-zone zijn speciale maatregelen van kracht, onder meer een vervoersverbod.

Na het vinden van 2 knobbelzwanen in Utrecht met vogelgriep werd op 23 oktober de ophokplicht in Nederland ingevoerd. Vermoed wordt dat het virus afkomstig is van Rusland en met wilde trekvogels naar Nederland is gekomen. Alle landelijke huidige maatregelen blijven dan ook van kracht.

Danny Coulier van de Landsbond Pluimvee vraagt het instellen van een ophokplicht in Vlaanderen. Die maatregel heeft al veel nut bewezen in het verleden. Daarbovenop het is het huidige economische klimaat in de pluimveesector niet goed. Een bijkomende crisis moet absoluut worden vermeden.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits : “Het instellen van een algemene ophokplicht bij pluimvee is een federale bevoegdheid. Ik vraag aan de bevoegde federale minister van Landbouw David Clarinval om de situatie grondig in de gaten te houden en de gepaste actie te ondernemen zodra nodig.”

LV

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken