Startpagina Akkerbouw

Inagro: gemiddelde nitraatresidu is beter dan vorig jaar

De staalnamecampagne voor nitraatresidubepaling is halfweg en Inagro heeft een voorlopige stand van zaken opgemaakt. De jaarlijkse trends bij de verschillende teeltgroepen wordt bevestigd. Maar, heel belangrijk, de gemiddelde nitraatresidu is beter dan verleden jaar.

Leestijd : 1 min

Het nitraatresidu is de hoeveelheid reststikstof die in het najaar onder de vorm van nitraat achterblijft in het bodemprofiel. Het nitraatresidu wordt gemeten tot een diepte van 90 cm en is uitgedrukt in kilogram nitraatstikstof per hectare (kg NO 3 --N/ha).

Uit staalnames van Inagro, halfweg de staalnamecampagne voor nitraatresidubepaling, blijkt dat het gemiddelde nitraatresidu vandaag 97 kg nitraat-N per ha bedraagt ten opzichte van 107 kg nitraat-N per ha in dezelfde periode in 2019. “Bieten, graslanden en wintergranen scoren vrij goed. Ook maïs doet het uitzonderlijk beter dan in 2019.”

Ook in aardappelen beter, maar moeilijke teelt

Aardappelen blijft een moeilijke teelt om een goed nitraatresidu te halen, stelt Inagro. “Maar ook hier zien we een duidelijk dalende trend. Zo zat dit jaar 30 % van de geanalyseerde stalen lager of gelijk aan 90 kg N/ha, ten opzichte van 20 % verleden jaar. Het gemiddelde nitraatresidu in aardappelen lag halfweg de campagne 35 kg N/ha lager dan in 2019.”

LV-Inagro

Lees ook in Akkerbouw

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken