Startpagina Melkvee

Gemiddelde EU-melkprijs stijgt licht verder, Milcobel bengelt onderaan

De gemiddelde EU-melkprijs bedroeg in september 32,99 euro per 100 kg standaardmelk en stijgt daarmee voor de vierde maand op rij. In de internationale melkprijsvergelijking van LTO Nederland hangt Milcobel nog altijd onderaan en komt uit op 28,73 euro.

Leestijd : 2 min

De Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie LTO publiceert maandelijks de internationale prijsontwikkeling van een aantal EU-zuivelondernemingen. Voor september bedraagt de gemiddelde EU-melkprijs 32,99 euro. Dat is 28 cent meer dan in augustus 2020 en nog altijd 79 cent minder dan september 2019.

Elke maand een lichte verhoging

Voor de 4de achtereenvolgende maand is de gemiddelde melkprijs gestegen. Opvallend is dat het elke keer een beetje erbij is: 10 cent in juni, 21 cent in juli, 20 cent in augustus en nu 28 cent in augustus per 100 kg melk. Ook verleden jaar stegen de melkprijzen na de zomer met geringe bedragen. Eigenlijk waren in het volledige kalenderjaar 2019 de melkprijzen opvallend stabiel.

Wellicht had dit ook in 2020 kunnen gebeuren, maar de coronacrisis leidde al in het voorjaar tot een sterke prijsval. Ook al zet de stijgende trend zich door, het is weinig aannemelijk dat het negatieve prijsverschil ten op zichte van verleden jaar nog wordt ingelopen. LTO Nederland schat dat de gemiddelde melkprijs in 2020 circa 1 à 2 % lager zal zijn dan in 2019.

Wellicht zet stijging zich verder door

Verwacht wordt dat de melkprijzen de komende maanden verder zullen stijgen. Zo hebben enkele zuivelondernemingen voor de komende maanden prijsstijgingen aangekondigd: Arla met 50 cent in oktober en 1 euro in november, FrieslandCampina verhoogt in oktober de prijs met 50 cent.

Ook die van DMK en Saputo Dairy UK zullen de komende maanden verder verhogen. Het is bij ons afwachten wat er bij Milcobel gebeurt. Daar blijft de melkprijs heel laag, volgens LTO Nederland in september 28,73 euro per 100 kg standaardmelk, of ruim 4 euro lager dan de gemiddelde EU-melkprijs.

Stabiele ontwikkeling van de zuivelmarkt

De stabiele ontwikkeling van de melkprijzen komt - niet onlogisch - aardig overeen met de zuivelmarkt, die ook vrij stabiel is. Hoe de zuivelmarkt zich de komende maanden zal ontwikkelingen, blijf moeilijk in te schatten. Een positief signaal is echter wel dat Fonterra de melkprijsverwachting voor het lopende seizoen heeft verhoogd met omgerekend zo’n 1,7 euro per 100 kg standaardmelk.

Deze gemiddelde EU-melkprijs wordt berekend in euro per 100 kg melk bij 4,2 % melk, 3,4 % eiwit, 1 miljoen kg per jaar, kiemgetal 24.999, celgetal 249.999 per ml, exclusief nabetalingen en exclusief BTW.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken