Startpagina Aardappelen

Pomuni Frozen werkt ook met Vlaamse steun verder aan de uitbreiding en de reorganisatie

De Vlaamse regering kent 1 miljoen euro strategische transformatiesteun toe aan Pomuni Frozen uit Ranst. Onder meer de locatie wordt uitgebreid.

Leestijd : 2 min

Strategische transformatiesteun wordt voorzien voor bedrijven die investeren in nieuwe producten en in bijhorende opleidingen. Pomuni Frozen spitst zich toe op het verwerken van verse aardappelen tot meerdere diepvriesproducten.

De transformatie is tweeledig. Enerzijds worden de bedrijfsactiviteiten en –locatie grondig uitgebreid en gereorganiseerd. Anderzijds wordt het geproduceerde volume verhoogd en het assortiment aan nicheproducten uitgebreid.

Kaart van de retail

Het verhaal van aardappelverwerker Pomuni start in 1928, toen voornamelijk groenten en fruit op de lokale markten werden verhandeld.

Begin de jaren 70 verschuift de bedrijfsfocus uitsluitend naar aardappelen. De kaart van de retail wordt volop getrokken.

Later wordt het bedrijf Gerona, dat diepgevroren aardappelpureeproducten produceert, overgenomen en werd het bedrijf in Ranst verder uitgebreid, onder leiding van Jos en Bart Muyshondt. Intussen is onder meer met Ben Muyshondt de vierde generatie aan het roer.

Ook enkele andere bedrijven werden overgenomen. Alles kwam onder de bedrijfsnaam Ponumi, wat de samentrekking is van ‘Pomme de terre’ en ‘uni’ of ‘united’.

Pomuni verdubbelde sinds 2008 haar volume diepvriesproducten, tot circa 30.000 ton. De producten worden in circa 40 landen verkocht.

Streep door rekening

De focus ligt daarbij niet alleen op diepvries. Maar wat de diepvriesmarkt betreft, lift Pomuni mee op de wereldwijde groei van de Europese frietfabrikanten.

De gevolgen van Covid-19 trokken natuurlijk ook hier een streep door de rekening van de aardappelverwerker.

LV

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken