Startpagina Pluimvee

‘Hoog’ risico op vogelgriep in 45 Franse departementen

De Franse autoriteiten hebben donderdag 45 departementen in ‘hoog’ risiconiveau geplaatst voor een uitbraak van vogelgriep via trekvogels. Volgens een besluit in het Franse staatsblad (Journal officiel) moeten kwekers hun gevogelte ophokken of beschermingsnetten plaatsen om elk contact met wilde vogels te voorkomen.

Leestijd : 2 min

Onder meer de departementen die bekend zijn van hun productie van foie gras, zoals de Landes, vallen onder de regeling. Het risico blijft "matig" in de andere departementen. Frankrijk is tot nu toe vrij van vogelgriep. In de zomer doken haarden van de ziekte, die geen enkel gevaar voor de mens vormt, in Rusland en Kazachstan op.

Vogelgriep verspreid naar westen

Sindsdien verspreidde de vogelgriep zich naar het westen, onder meer naar Nederland, waar dertien gevallen in de natuur en één haard in een kippenfokkerij werden vastgesteld, en dertien gevallen bij wilde vogels in Duitsland, aldus het Franse ministerie van Landbouw.

Op 3 november stelde Groot-Brittannië volgens het Franse ministerie een eerste haard vast in het noordwesten van Engeland. In Nederland werd donderdag vogelgriep (H5) vastgesteld bij een pluimveehouder in Puiflijk. Het bedrijf met circa 100.000 leghennen wordt geruimd, net als een onderneming met 115.000 opfokleghennen die zich in een straal van 1 kilometer bevindt.

Ook vogelgriep in Groot-Brittannië

Voorts meldde het Nederlandse persbureau ANP dat maandag in Groot-Brittannië opdracht was gegeven tot ruiming van 13.000 dieren in Frodsham, niet ver van Liverpool, nadat de vogelgriep ook daar was opgedoken. Ook werd volgens ANP vogelgriep van de variant H5N8 aangetroffen bij een pluimveehouderij in de noordelijke Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het landbouwministerie van de deelstaat maakte dat naar verluidt donderdag bekend. Acht kippen op het betreffende bedrijf stierven binnen korte tijd, liet het ministerie weten. Daarop werden alle dieren geruimd.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Pluimvee Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.
Meer artikelen bekijken