Startpagina Varkens

Gezond de speenfase doorkomen, lukt ook zonder zinkoxide

Zinkoxide werd de voorbije jaren vooral ingezet als alternatief voor antibiotica tegen speendiarree. Vanaf 2021 is dit diergeneesmiddel in ons land verboden in varkensvoeders. Bij veevoederbedrijf Vanden Avenne wachtte men niet op deze maatregel. “Wij gebruiken al geruime tijd geen zinkoxide meer in ons voedergamma. We bieden wel alternatieven aan om een vlotte speenperiode te realiseren.”

Zinkoxide (ZnO) is sinds 2013 toegelaten als diergeneesmiddel in de varkenshouderij. Dankzij de efficiënte werking tegen diarree bij biggen in de eerste 14 dagen na het spenen, grepen varkenshouders daardoor veel minder vaak naar het antibioticum colistine. Het had dus een gunstig effect op het antibioticagebruik.

Zink: slechts een tijdelijke oplossing voor speendiarree

Frederik Dieryckxvisschers, nutritionist...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken