Startpagina Actueel

Zuivel en akkerbouw in nieuwe en derde bio-cluster in Meetjesland

Na bio-clusters in het Pajottenland en Voeren-Haspengouw komt er wellicht een nieuwe en derde bio-cluster in het Meetjesland. Na een grondige analyse van de initiatiefnemers kwam die als nummer 1 uit de bus. Er zou vooral worden ingezet op zuivel, in combinatie met akkerbouw.

Leestijd : 1 min

Op initiatief van onder meer de Vlaamse overheid, BioForum Vlaanderen, Boerenbond en ABS zijn in 2019 al 2 bio-clusters van start gegaan: Voeren-Haspengouw en Pajottenland. Zulke projecten zetten lokaal in op het stimuleren van omschakeling naar biologische productie.

Zuivel, in combinatie met akkerbouw

Het gaat om de omschakeling in functie van de marktvraag én in synergie met de al aanwezige biologische telers. De oprichting van een derde bio-cluster staat in de steigers. Uit een grondige analyse is gebleken dat een project in het Meetjesland op nummer 1 staat.

Klemtoon zou liggen op zuivel, in combinatie met akkerbouw. De concrete opstart is voorzien in 2021. Voormalig Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V) was alvast in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement blij dat er voor dit project in het Meetjesland zou worden gekozen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken