Startpagina Granen

Bladluisaantasting in wintergranen niet meer toegenomen

Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) meldt in zijn graanbericht dat de afgelopen week de aantasting bladluizen gemiddeld niet verder is uitgebreid. Lokaal was nog wel wat uitbreiding te zien.

Leestijd : 1 min

Nog steeds is in het netwerk op meer dan de helft van de gerstpercelen minstens 5% van de planten bezet met bladluizen. Ook in de wintertarwe vertoonden 2 van de 7 opgevolgde percelen minstens 5% bezette planten.

Meer info over de behandelingsdrempels lees je via de site van LCG.

De temperaturen gaan wat minderen waardoor de bladluisactiviteit enigszins wat zal verminderen. Met de lagere temperaturen zitten de bladluizen ook meer verscholen in de graanplantjes. Bij gewascontrole dient men zeker ook het hartje, de bladoksels en de stengelbasis tot onder de grond te controleren. Het wisselvallige weer van de afgelopen dagen en wat regen de komende dagen kan bepalend zijn om te behandelen. Voor de winter worden de gerstpercelen en vroeg gezaaide wintertarwepercelen best behandeld, gezien de hogere bladluisaantasting dit najaar en de hogere virulentiegraad van de bladluizen die vanuit Wallonië gesignaleerd wordt. Laat je niet verrassen door te natte percelen, of door slechte weersomstandigheden waardoor een behandeling niet meer mogelijk zou zijn.

LCG

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken