Varkenssector ‘compleet ontwricht’ door historisch lage prijzen

De varkensprijzen zitten al een tijd in dalende lijn.
De varkensprijzen zitten al een tijd in dalende lijn. - Foto: LBL

De varkensprijzen zitten al een tijd in dalende lijn. In september dook de Afrikaanse varkenspest - een virus dat dodelijk is voor dieren, maar onschuldig voor de mens - op in Duitsland. Als gevolg mag Duitsland geen varkensvlees meer uitvoeren naar onder meer China. Daardoor is er een groot aanbod aan varkensvlees op de interne Europese markt.

Bodemprijzen voor varkensvlees

De coronacrisis zorgt voor bijkomende druk op de prijzen. Horecazaken moeten de deuren sluiten, met als gevolg dat er veel minder vraag is naar varkensvlees. Die combinatie zorgt voor bodemprijzen voor varkensvlees. Vorige week kregen varkenshouders nog 85 cent per kilogram levend varken. Deze week zal dat nog geen 80 cent zijn. "Historisch laag", aldus Wouter Wytynck van de Boerenbond.

De sector is dan ook ‘compleet ontwricht’, vertelt Bart Vergote, sectorverantwoordelijke bij het Algemeen Boerensyndicaat. Een bijkomend probleem voor de varkenshouders is dat er heel wat minder slachtcapaciteit is. Slachthuizen hebben door de coronacrisis minder capaciteit, waardoor varkenshouders hun dieren langer moeten bijhouden.

“De varkens worden daardoor te vet, waardoor het vlees niet meer voldoet aan alle kwaliteitseisen en varkenshouders dus nog minder geld krijgen voor hun dieren.” Gevreesd wordt, aldus Vergote, dat die slachtcapaciteit tijdens de eindejaarsperiode nog zal verminderen, waardoor varkenshouders geen weg meer weten met hun dieren.

Belga

Meest recent

Meest recent