Startpagina Actueel

Nu al 10 vogels met vogelgriepvirus besmet in ons land

In België zijn er al 10 vogels besmet met het H5N8 vogelgriepvirus. Dat meldt het FAVV. Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zegt dat er in Europa al meer dan 300 besmettingen zijn vastgesteld en waarschuwt dat het virus zich snel verspreidt.

Leestijd : 2 min

In ons land werden 5 van de 10 besmettingen vastgesteld in het vogelopvangcentrum in Oostende, de 5 andere werden opgetekend in een aantal kustgemeenten. “Het gaat voorlopig alleen om wilde vogels, besmettingen bij particulieren zijn niet gemeld”, vertelt FAVV-woordvoerster Hélène Bonte, die nogmaals wijst op het belang van de ophokplicht.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) benadrukt dat de vogelgriep zich snel verspreidt in Europa. In totaal werden er al een kleine 300 gevallen vastgesteld de voorbije maand. Er zijn ook al enkele besmettingen bij pluimvee, waardoor de kans groter is dat het virus zich ook in die groep verder zal verspreiden.

Vogelgriep niet schadelijk voor de mens

“Om verdere escalatie van het virus te voorkomen, is nauwe Europese samenwerking nodig”, klinkt het bij Nik Kriz van het EFSA. Het FAVV zal zich daarom ook inzetten om de Belgische gegevens zo nauwkeurig mogelijk door te spelen aan andere lidstaten. Op de website van het FAVV komt onder meer een kaart waarop de besmette zones worden aangeduid.

Vogelgriep is een heel besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor de mens. Ook de consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden gegeten.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken