Startpagina Groenten

Vegebe: "Naar schatting derde van bloemkool- en erwtenoogst verloren door droogte"

Ongeveer een kwart tot een derde van de oogst van zomerbloemkool en ongeveer 30 procent van de erwtenoogst is door de aanhoudende droogte verloren. Dat zegt Bernard Haspeslagh, de voorzitter van de sectorfederatie van de groenteverwerking Vegebe. Hij wijst er wel op dat de consument zich niet meteen aan grote prijsstijgingen moet verwachten.

"Het zijn nu heel uitzonderlijke omstandigheden door de combinatie van lang geen regen en de hitte", zegt Haspeslagh. "Wat de eerste helft van het seizoen betreft, zijn het vooral de zomerbloemkolen en de erwten waar er verliezen zijn. Vorige week is de oogst van de bloemkolen gestart en daar schatten we het verlies op een kwart tot een derde. Bij de erwten, waarvan nu al ongeveer 30 procent is geoogst, verwachten we verliezen van rond de 30 procent."

De aanzienlijke verliezen betekenen echter niet meteen hogere prijzen. "De tekorten worden deels...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken