Danny Coulier: ‘We hebben als pluimveesector collectief gefaald’
Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee, stelt dat de sector “collectief heeft gefaald”. “Het bewustzijn van vele pluimveehouders komt te laat.” De uitbraak van vogelgriep op een vleeskippenbedrijf in Menen komt bovenop de dieprode cijfers. “Alleen samen kunnen we ook deze crisis overwinnen.”

In de pluimveesector, in het bijzonder in de groeiende sector van de vleeskippen, staan de knipperlichten al enkele maanden op oranje, zelfs op vele bedrijven op rood.
Minder goede afzetmogelijkheden, te weinig slachtcapaciteit, bodemprijzen, dumping vanuit Polen en Oekraïne, de komende brexit...: het zijn allemaal redenen waarom de Vlaamse pluimveesector in een diepe crisis zit. En er lijkt niet onmiddellijk beterschap te verschijnen aan de gitzwarte horizon.
Uitbraak vogelgriep
Het gaat om een groot bedrijf in Menen. “Ik verwacht dat daar in totaal 180.000 vleeskippen zullen worden geruimd. Aangezien er nauwelijks klinische symptomen waren en nauwelijks abnormale sterfte was, doet dit het vermoeden rijzen dat het om een besmetting gaat vanuit wilde vogels. Het maakt ons extra bezorgd dat het nu gaat om een vleeskippenbedrijf.” In de speciale afgebakende gebieden liggen heel wat bedrijven : in het beschermingsgebied (3 km) een 3 à 4 bedrijven en in het toezichtsgebied (10 km) zeker 40 pluimveebedrijven en ook 3 broeierijen.
De vogelgriep komt nog eens bovenop de zware crisis die er nu al is. “Deze crisis is nog zwaarder dan de dioxinecrisis.”
Dynamische groei
“De problemen met vogelgriep mogen we nu nog niet dramatiseren, maar alle parameters staan negatief: heel slechte prijzen, problemen met slachtcapaciteit, de nakende brexit en de dumping op de Europese markt van pluimveeproducten uit Polen en Oekraïne.”
Danny Coulier slaat mea culpa. “We hebben als sector collectief gefaald. Het ging de voorbije jaren heel goed, wat zorgde voor een behoorlijke groei. Ik hou van een dynamische groei, maar het was misschien te exponentieel. De bewustwording komt bij sommigen te laat. De roep om bijvoorbeeld minder te produceren, werd te weinig gehoord. De solidariteit is onvoldoende. Maar, we kunnen ook deze crisis aanpakken, als we daar allemaal samen voor gaan.”