Startpagina Actueel

België vraagt steun voor varkenssector

Op de Europese vergadering van landbouwministers heeft ons land onder meer gepleit voor vlugge ondersteuning van de Europese varkenssector door het activeren van uitzonderlijke marktmaatregelen. “Onze vraag werd gesteund door heel wat andere lidstaten”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits in de commissie Landbouw.

Leestijd : 2 min

Het activeren van steun voor private opslag ligt echter moeilijk bij de Europese commissie, omdat die dat niet ziet als een gepaste oplossing.

“Enerzijds doordat deze maatregel leidt tot een toename van de vraag bij de slachthuizen, maar hier is momenteel een probleem met de slachtcapaciteit veroorzaakt door Covid-19, door onder meer besmettingen op de werkvloer of door infrastructuurproblemen. Dit drukt de waarde omlaag van levende varkens.”

Anderzijds wordt vlees nadat het uit de opslag wordt gehaald niet verkocht op de Europese, maar op de Aziatische markt. “Deze afzetmogelijkheden zijn nog altijd door Covid-19 verstoord. Ook stelt het probleem zich van de vriescapaciteit. De diepvriezen zitten vol. Ik blijft nochtans op maatregelen aandringen op Europees niveau.”

Maatregelen op Vlaams niveau?

Ondertussen wordt ook op Vlaams niveau bekeken of steunmaatregelen mogelijk zijn. Daarvoor wordt onder andere de markt- en de prijssituatie op de voet gevolgd.

Intussen zette Europa het licht op groen voor de toekenning van de AVP-vrije status van ons land. De erkenning als zone vrij van Afrikaanse varkenspest door de Wereldorganisatie voor Dierengezondheid (OIE) is echter nog belangrijker.

“Na goedkeuring zou Buitenlandse Zaken weer kunnen onderhandelen om deze eerder opgelegde embargo’s op te heffen en kan de export weer hernemen.”

De aanvraag tot erkenning werd ingediend, een goedkeuring is er evenwel nog niet. “Indien het OIE dit nu niet goedkeurt, zal het hoogst waarschijnlijk wel gebeuren begin maart 2021, want dat is jaar na de laatste besmetting.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Klimaatneutrale landbouw komt steeds een stapje dichterbij

Klimaat Op de proefboerderij Transfarm van de KU Leuven in Lovenjoel werden diverse nieuwe technieken voorgesteld die landbouwers zullen klaarstomen naar een klimaatneutraal 2050. De KU Leuven werkt hiervoor nauw samen met Boerenbond in het Europese project HyperFarm.
Meer artikelen bekijken