Startpagina Actueel

‘Landbouwers zijn hard werkende mensen en verdienen alle respect’

De artikelenreeks in de krant De Standaard over ‘mega-stallen’ is bij veel landbouwers in het verkeerde keelgat geschoten. Het onderwerp kwam woensdagmorgen aan bod in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. Daarin werd misnoegd gereageerd op de manier waarop hard werkende landbouwers worden weggezet. “Ze verdienen alle respect.”

Leestijd : 2 min

In de commissie Landbouw citeerde Vlaams landbouwminister Hilde Crevits een twitterbericht van pluimveehoudser Mariëlle Schalk : ‘Gister noemde de journaliste van De Standaard onze landbouwfamilies 'clans' Onze 'clan' heeft ook gezichtjes. Samen zorgen we dag in, dag uit voor onze dieren en zorgen we voor lokaal voedsel op het bord van onze klanten. Het kwetst me tot in het diepste van mijn ziel.’

Kritiek OK, maar blijf respectvol

Tinne Rombouts (CD&V) liet zich bijzonder verontwaardigd uit over het gebrek aan respect voor landbouwers. “De manier waarop geïnterviewde landbouwers worden afgeschilderd is bijzonder hard en diep triest.”

Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, sloot zich aan bij het misprijzen over de aanpak. “Zo’n benadering is schandalig. De burger staat ook niet altijd positief tegenover de landbouw.” Ook de manier waarop sommige parlementsleden over landbouw praten, vindt hij bijzonder jammer.

Volgens Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) is respect meer dan op zijn plaats. “Je kan kritiek hebben, maar doe dat dan op een respectvolle manier. Zeker in deze tijd zouden boeren op een voetstuk moeten worden geplaatst.”

‘Vergunningen zijn vergunningen’

Ludwig Vandenhove (SP.A) heeft een andere visie. “Vergunningen zijn vergunningen. Regels zijn regels. Gezondheid is gezondheid. En er is geen enkel argument waarom niet aan objectieve en wetenschappelijke criteria moet worden voldaan.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken