Startpagina Akkerbouw

Bladluizen blijven voorkomen, ook na nachtvorst

Op het LCG-waarnemingsnetwerk werden deze week nog enkele bladluistellingen uitgevoerd tussen 30 november en 2 december, met andere woorden na de nachtvorst van 29 op 30 november. Vastgesteld werd dat er zelfs bij zaai eerste week november op enkele percelen onbehandelde wintertarwe (pas in het gewasstadium eerste blad) nog steeds bladluizen voorkomen!

Wanneer het weer zacht is, blijven de bladluizen die aanwezig zijn in het graanperceel actief en kunnen ze zich verder vermenigvuldigen en het vergelingsvirus van plant tot plant verspreiden. Naarmate de bladluizen langer in het veld aanwezig blijven, hoe groter het risico. Hoe lager de temperatuur, hoe minder de bladluizen actief zijn.

Wanneer de temperatuur onder de 3° C komt, zijn de bladluizen niet meer actief, maar kunnen ze wel overleven (Bron: Arvalis, Frankrijk). Om de bladluizen die in...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken