Startpagina Actueel

Vzw Boeren op een Kruispunt slaat alarm: ‘Heel veel hulpvraag vanuit varkenshouderijen’

De vzw Boeren op een Kruispunt slaat alarm. “Het water staat bij velen niet meer aan de lippen, maar er al boven”, stelt de organisatie op de website.

Leestijd : 2 min

Sinds een aantal weken ontvangt vzw Boeren op een Kruispunt heel veel hulpvragen vanuit de Vlaamse varkenshouderijen. “Op 6 weken tijd kreeg de vzw een derde van het aantal aanmeldingen in de varkenssector voor heel 2020 binnen”, schrijft Tijs Vanslambrouck op de website van vzw Boeren op een Kruispunt.

Huidige maatregelen zijn voor de sector onvoldoende

De aanslepende problemen met de Afrikaanse varkenspest en de gevolgen van de corona-pandemie resulteren in een moeilijke afzet en een lage verkoopprijs. En het lijkt er niet op dat de problemen zich vlug zullen oplossen. “De huidige maatregelen zijn voor deze sector onvoldoende om dit allemaal op te vangen”, stelt vzw Boeren op een Kruispunt.

De noodkreet uit de varkenssector klinkt alsmaar luider. “Een sneeuwbaleffect is mogelijk. De varkenshouders werken hard, maar de reserves zijn op. Openstaande facturen lopen heel vlug op. Het mentale welzijn staat zwaar onder druk bij deze gezinnen. De noodzakelijke verkoop onder de kostprijs leidt gemakkelijk tot 100.000’en euro’s verlies op jaarbasis. Dit creëert een zware belasting voor de varkenshouderij en zijn gezin.”

Vzw Boeren op een Kruispunt zoekt naar oplossingen voor de individuele hulpvragen. “We staan bij waar we kunnen. We willen ook ondersteuning aan de varkenshouders bieden door het verspreiden van hun noodkreet. Het water staat bij velen niet meer aan de lippen, maar er al boven”, stelt vzw Boeren op een Kruispunt.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken